Bloggar vidare hos Wordpress

March 14th, 2007 by Daniel Brahneborg

Jag har bloggat tekniska saker hos wordpress.com ett tag, men nu börjar det bli dags att även flytta det lite mer personliga bloggandet. Jag bryr mig inte det minsta om alla eviga bråk här, jag tycker bara att wordpress-motorn är sanslöst mycket bättre än den som används här.
Min första inlägg där borta fortsätter på Shakiratråden, och det där med fotografering på konserter. Jag hoppas åtminstone några av mina underbara och intelligenta läsare fortsätter läsa det jag skriver även om jag är någon annanstans. Veckans tips är att skaffa sig en bra RSS-läsare, det gör bloggläsande mycket enklare.

pixelstats trackingpixel

Fysisk träning skapar nya hjärnceller

March 13th, 2007 by Daniel Brahneborg

Ett gäng vetenskapsmän (alltså sådana som inte bara litar på “sunt förnuft” utan faktiskt gör kontrollerade experiment för att se hur saker egentligen hänger ihop) har upptäckt att fysisk träning hjälper till att skapa nya hjärnceller. Dessutom kan åldersrelaterade minnesproblem minskas. Kul, va?

Det är alltså inte så att hjärnceller bara dör och inte kan återskapas, så som man länge har trott. I kombination med mental träning och korsord och liknande kan man alltså förbättra både minne och intelligens. Finns det fortfarande någon som tvivlar på att det inte är bra att träna regelbundet?

Andra bloggar om: ,

pixelstats trackingpixel

Besviken på Shakirakonserten

March 12th, 2007 by Daniel Brahneborg

Då är man hemma igen, och det enda jag känner är en enorm besvikelse.

Absolut inte på Shakiras dans, hon rör sig helt underbart. Fysik och sånt är inte relevant när hon är i farten. En tjej några rader bort var förresten nästan ifatt Shakira med höftvickningarna. Ballt.

Inte på hennes sång. Hon dansar bättre än hon sjunger, men ändå tillräckligt bra.

Egentligen inte på förbandet. Inte min typ av musik (någon form av dunka-rap eller nåt), men den var ok. Kul med realtidsrap med video.

Inte så mycket på tröjförsäljarna som tog 350 spänn för en liten T-shirt. Lite i mesta laget, va? Å andra sidan tänkte jag inte köpa någon ändå, så det gjorde inget.

Lite grand på att det stod halv åtta på biljetten, förbandet kom inte förrän åtta, och Shakira inte förrän kvart över nio.

Mer på tjejen bredvid mig (dvs inte Ullis) som verkade få tics-utbrott hela tiden och satt och skakade på benen titt som tätt. Bänkarna sitter ihop, så det kändes som att cykla på en kullerstensväg. Utan däck. Att lägga händerna på främmande tjejers ben för att de ska lugna ner sig lite är inte riktigt min stil. Dessutom skulle jag nog bli arresterad för sexuella trakasserier (av poliserna som syntes i lokalen i början).

Rejält på mig själv som skaffade biljetter långt bak på kanten, så att man fick sitta med huvudet vridet 90 grader hela tiden. Det blev jobbigt till slut.

Ännu mer på gänget framför oss. Åtta pers som hela tiden skulle byta plats med varandra och som pratade oavbrutet. Antingen var det en av tjejerna som skällde ut sin karl efter noter, eller en annan tjej som fick ett hysteriskt bryt och grät och hade en psykologisession med sin kompis. På högljudd och vilt viftande spanska, rakt framför mig. Mitt under konserten. Tack.

Fruktansvärt mycket på alla idioter som hade kamerorna framme hela tiden. Nej, det hjälper inte att använda fokuslampa när man tar kort på scenen som är 100 meter bort. Den inbyggda blixten på en kreditkortskamera gör inte heller någon nytta, mer än att den bländar och stör. På vägen in så blev man muddrad efter kameror. Jättebra jobb de gjorde. Varannan person hade en kamera i luften, och bland folket på parkett så stod alla med mobiler och filmade. Nästan varenda låt. Jeez.

Men… framför allt på tjejen ett par steg bort. Hon sjöng oavbrutet, nästan även när det var instrumentella dansnummer. Falskt. Så högt att hon överröstade Shakira, som ändå hade hjälp av några högtalare. Nämnde jag att vi var i Globen, där det finns möjlighet att dra på ordentligt? Det hjälpte inte, hon överröstade allting ändå. Vi har både lite hörselskador på ena sidan nu. Inte från konserthögtalarna, utan från en galen blondin. Tusen tack.

Vi väntade först några låtar för att se om hon skulle lugna ner sig, men icke. Sedan väntade vi på någon form av paus, men det var ingen sådan. Sedan var konserten slut… Vi gick under extranumren för att vi inte stod ut längre. Jättekul när man har spenderat över en tusenlapp.

Shakira själv var osedvanligt trevlig. Oerhört mysig och icke-divig och mänsklig (förutom höfterna då).

pixelstats trackingpixel

Snart dags för lite Shakira.

March 12th, 2007 by Daniel Brahneborg


Snart dags för lite Shakira.

pixelstats trackingpixel

Waiting for Shakira.

March 12th, 2007 by Daniel Brahneborg


Waiting for Shakira.

pixelstats trackingpixel

Kakaobönan Criollo

March 11th, 2007 by Daniel Brahneborg

Det här är ett specialinlägg till Linda. :)

Chokladfestivalen var lärorik. En av sakerna gällde de tre olika kakaobönorna.
Till att börja med Forastero. Den är väldigt mörk, ganska lättodlad, och ger hög avkastning. Nästan all chokladproduktion använder den.

Sedan finns min favorit Criollo. Den har nästan vita bönor, och ger en väldigt ljus choklad. Den är lite syrlig, och sanslöst god. Tyvärr är den skitsvår att få något vettigt av, så det är inte många procent av produktionen som använder den. Underligt nog är det många märken som påstår att de använder den i alla möjliga kakor.

På Trinidad fanns Criollo, där den parade sig med Forastero och bildade Trinitario. Lite lättare än Criollo.

När vi pratade med Domori-killarna så visade det sig att det var mer komplicerat än så här. Det finns nämligen olika varianter av Trinitario, med olika andelar Criollo respektive Forastero. De flesta som säger att de använder Criollo, använder snarare Trinitario med en hög andel Criollo. Domori går steget längre, och gör en DNA-analys för att ta reda på hur stor del av genotypen som är Criollo respektive Forastero.

Andra bloggar om: .

pixelstats trackingpixel

Ganska nöjd med dagens skörd.

March 10th, 2007 by Daniel Brahneborg


Ganska nöjd med dagens skörd.

pixelstats trackingpixel

Var är Valrhona? Både Amedei och…

March 10th, 2007 by Daniel Brahneborg

Var är Valrhona? Både Amedei och Domori är här på Chokladfestivalen, men inte Valrhona, trots att de används i matlagninstävlingen. Skumt.

pixelstats trackingpixel

Björn Eriksson inviger!

March 10th, 2007 by Daniel Brahneborg


Björn Eriksson inviger!

pixelstats trackingpixel

Chokladfestival!

March 10th, 2007 by Daniel Brahneborg


Chokladfestival!

pixelstats trackingpixel