Basic personligt

Daniel Brahneborgs blogg

Finn fem fel

Idag figurerar både förra och nuvarande FRA-cheferna Anders Wik respektive Ingvar Åkesson i tidningen, Anders i DN och Ingvar i SvD. Spännande texter, verkligen. Låt oss se vad som är direkt felaktigt.

Först Anders inlägg.

FRA får inte bryta mot lagen och FRA gör det inte heller.

Förutom att han själv till Rick Falkvinge erkände att de hade gjort precis det, plus de övriga fall av lagbrott som kom fram veckan innan omröstningen.

För ökad säkerhet efter lagens införande finns tekniska metoder för att “spärra ut” inrikestrafik så väl som möjligt.

Någonting som Patrik Fältström har sagt är omöjligt. Jag litar mer på Patrik i den här frågan.

Att spana på inrikestrafik, det vill säga kommunikation mellan två parter i Sverige, har inte funnits i FRA:s inriktning och jag är övertygad om att ingen uppdragsgivare skulle våga försöka ge oss en sådan inriktning. Skulle detta ändå hända så är jag säker på att FRA har tillräcklig kraft att säga nej.

Samtidigt som de redan samarbetar med polisen om att lämna över data. Att han är “övertygad” är inte något pålitligt argument. Regeringar kan bytas ut.

Däremot finns ett framtidsproblem i form av en gradvis ändrad internationell rättspraxis kring Europakonventionen om mänskliga rättigheter.

Öh, va? Den enda ändringen som verkar ske är att länderna skiter i dessa rättigheter eftersom de är så besvärliga och hindrar den här “nödvändiga” avlyssningen.

FRA måste vara selektivt och satsa på de för uppdraget viktigaste trafikstråken.

Bortsett från att det inte finns några trafikstråk på internet. Data kan åka hur som helst.

Och av den bråkdel internationell trafik som övervakas kan sedan, av praktiska, tekniska och ekonomiska skäl bara en ytterst liten del behandlas.

För att hitta denna lilla del måste allting filtreras, vilket är tidpunkten då integriteten kränks. Det spelar ingen roll hur många steg som kommer efteråt, det är det första som är problemet.

Sanningen är att den [nya datorn] är gjord för beräkningsstyrka och skulle fungera uselt för trafikövervakning.

Huvudsaken är att datat kommer in. Sedan krävs det just beräkningsstyrka för att hitta de mönster och flöden som de är intresserade av.

Trovärdigheten gentemot kritikerna bör öka när FRA – eller övervakarna – redovisar hur väl “inrikesspärrarna” fungerat i praktiken.

Så varför gör ingen det? Det enda vi har fått höra är hur bra det fungerar. Aldrig hur. Ingen har fått se några bevis, mer än “lita på oss”.

I övrigt måste vi kunna lita på att en statlig myndighet följer lagen. Och vi måste kunna lita på att de som övervakar gör sitt jobb.

Nej, det måste vi inte. Folket ska ha insyn i makten, inte tvärtom. De tillfällen i historien då folket har litat på makten har det alltid slutat med katastrof. Folk som övervakar utan att själv vara övervakade kommer alltid missbruka den information de får.

Kan vi inte det så spelar det väl ingen roll vilka lagarna är – FRA antas väl ändå bryta mot dem.

FRA har redan visat sig bryta mot dem, så vi är lite grand förbi den punkten.

Fler kommentarer om det här hos knuff.se.

Sedan intervjun med Ingvar, som mest handlar om hur synd det är om honom, och att han egentligen borde få en obegränsad budget eftersom hans jobb är så viktigt.

Det är lite kul att han tar upp just fallet med att skydda svenskar i Afghanistan, något som ju alla med minst en hjärncell förstod var trams. Det tycker han också. Fast då finns ju inga argument kvar, eftersom resten antingen skedde på 70-talet, avvärjdes, eller inte ens var riktat mot Sverige. Hoppsan.

Vi är väldigt ensamma i det här. Vi är en slagpåse, vi dras ­ i smutsen, vi får löpa gatlopp. Det hade varit bra om våra uppdragsgivare, till exempel departementen och regeringen, kunde ha stått upp för oss och förklarat varför de tycker att FRA behövs. Statsministern och försvarsministern har tagit några debatter, men i stort har det varit väldigt tyst.

FRA har inte förklarat varför de behövs. De uttalanden som statsministern och försvarsministern har gjort har inte direkt gjort saker tydligare, mer än det vanliga “lita på oss” och dragit lögnen om de svenska soldaterna.

Det kändes som om vi skulle bli vantolkade vad vi än sa.

Men ni sa ju ingenting!

Innan dess görs, enligt Ingvar Åkesson, varken några rekryteringar eller tekniska investeringar.

Synd bara att rekryteringar redan har gjorts.

För att pyssla med underrättelseverksamhet så är de fantastiskt dåliga på att underrätta om sin verksamhet.

Fler kommentarer hos knuff.se.

Andra bloggar intressant om: Politik, fra, övervakning.

pixelstats trackingpixel

June 28th, 2008 Posted by Daniel Brahneborg | Uncategorized | 10 comments