Basic personligt

Daniel Brahneborgs blogg

Snälla, sluta!

Det här är ett öppet brev till FRA-chefen Ingvar Åkesson.

Förlåt, jag ber så hemskt mycket om ursäkt. Jag visste inte bättre.

I min ungdomliga enfald har jag nämligen varit med i den grupp “debattglada lekmän” som har velat ha svar på varför FRA-lagen behövs, nu när den ju bryter mot både grundlagen och diverse annat. Men sedan kommer en intervju med dig i SvD, och nu har du fått in en hel debattartikel där, där du ger svar på alla våra frågor. Det är ju bra.

Problemet är att de som läser de här texterna kanske inte själva ser alla logiska kullerbyttor och direkta lögner, vilket gör att jag och ett antal andra personer känner oss tvingade att axla den roll som gammelmedia inte längre verkar vilja ha, dvs att belysa dessa så att allmänheten kan få en korrekt och objektiv bild av verkligheten. Det är en självpåtagen roll, men en som jag ändå vill ta för att visa lite samhällsansvar. En tredjedel av svenskarna vill ju tydligen fortfarande vara övervakade, och vi känner att vi måste förklara för dessa personer vad en sådan värld innebär.

Hittills har det varit ganska lätt, eftersom varken du, någon annan på FRA eller någon politiker har sagt något konkret. På sin höjd uttalanden av typen “det är klart att terrorister i Afghanistan använder svenska Spray Mail för att diskutera attentat mot svenskar i sitt eget land, med text skriven i klartext”, vilket inte har varit så svårt att bemöta. Men nu, när du och Anders Wik har börjat att försöka förklara er, blir det en sådan evinnerlig mängd felaktigheter att det nästan inte ens är roligt längre. Det är så fel på så många nivåer att man häpnar, vilket tar massor med tid att ta upp.

Så förlåt, jag trodde att jag ville att ni skulle förklara er, men det vill jag inte längre. Det är för många lögner att bemöta, vilket gör det svårt för mig att få tid till kokning av jordgubbssylt, promenader i sommarsolen och annat trevligt. Så snälla, sluta försöka förklara er. Ni har redan förlorat diskussionen, eftersom ni inte har någonting att komma med. Nu återstår bara rent maktspråk och direkt lagvidriga metoder, och med tanke på hur ärliga och underbara människor alla på FRA är, så måste det vara långt under er värdighet.

Ni förlorar er värdighet, och alla vi som bemöter era argument, förlorar en massa tid som hade kunnat användas till roligare saker. Maila bombrecept till pedofilföreningar t.ex, medan vi väntar på att alla prostituerade män, kvinnor och getter som vi har köpt över nätet ska dyka upp hemma.

För att parafrasera Fredrik Reinfeldt: Alla skulle tjäna på om ni bara la er ner och dog och avvecklade hela FRA med en gång.

Så vilka lögner handlar det om den här gången? Tja…

Ändå odlas uppfattningen att FRA skall lyssna på alla svenskars telefonsamtal, läsa deras e-post och sms.

Därför att er dator ska göra det. Som Motpol skriver, så om det nu är så att nästan inga meddelanden ändå kommer analyseras, så verkar ni inte speciellt effektiva.

Hur kan så många tro att en demokratiskt vald riksdag skulle vilja sitt folk så illa?

Därför att vi kan vår historia, vilket inte du verkar göra.

Varför bemöts debattglada lekmän med respekt medan erfarna yrkesmänniskor avfärdas? Varför slipper den ena sidans argument granskning medan den andra misstänkliggörs?

Därför att lekmännen faktiskt har några argument, medan ni bara har luft.

När blev våra privatliv utländska företeelser?

När vi började använda internet, där det inte finns några landsgränser.

Trots det liknas vi vid Stasi och påstås begå brott.

Anders Wik har själv erkänt att ni har begått brott. Aftonbladet har tagit upp fler fall. Ni är lite grand som Microsoft, som in i döden hävdar att ni är helt oskyldiga.

Spaningen får bara avse utländska förhållanden.

Så varför ansluter ni er inte till internetoperatörerna i Afghanistan direkt istället, där det lär vara mer intressant trafik?

Spaningen blir också genom den nya lagen teknikneutral.

Därmed bör ni också öppna all snigelpost till och från landet, där det absolut inte lär finnas någon inhemsk trafik. Varför föreslår ni inte det också?

FRA kan alltså inte spana på inhemska företeelser.

Att ni inte får betyder inte att ni inte kan. För kan, kan ni. Självklart.

Därmed faller påståendet att FRA skulle jaga fildelare lika platt som att FRA skulle spana på svenska folket i övrigt

De som fildelar kanske gör det mot en tracker i Irak. Blev inte trafiken mer intressant nu?

En stor mängd internationell trafik går genom Sverige.

Och en stor del av den inhemska trafiken går genom utlandet.

Den inhemska trafiken får FRA fortfarande inte spana på.

Att är inte samma sak som att kunna, eller att göra. Du kan väl nöja dig med att bara ta varje lögn en gång, så jag slipper upprepa mig?

Ändå odlas uppfattningen att FRA skall lyssna på alla svenskars telefonsamtal, läsa deras e-post och sms.

Ja, eftersom det är filtreringen som utgör avlyssningen.

De hårda orden syftar alltså på något som var aktuellt för ett 30-tal förändringar sedan…

Ändringarna har varit på nivån att ändra datum för eller namn på en kontrollinstans, så de är irrelevanta. FRA ska fortfarande ha all trafik som korsar landsgränsen. “Nej, det var inte jag som rånade banken i höstas. Jag har bytt kläder minst 30 gånger sedan dess, så jag är oskyldig.”

Ett ytterligt fåtal meddelanden träffas av sökbegreppen.

Låter allmänt ineffektivt, eftersom risken för “false negatives” är för hög. Om det är så att FRA sitter på excellenta algoritmer för att automatiskt klassificera data, skulle ni kunna bli självförsörjande genom att sälja antivirusprogram till allmänheten. Om ni är så bra som ni påstår skulle ni kunna ta massiva marknadsandelar där, så hade ni sluppit besvära staten om pengar.

Många tycks ändå tro att FRA:s personal kommer att lyssna på och läsa allt.

Nej, det är det ingen som har trott.

Andra tänker sig att all trafik inhämtas och lagras för vidare bearbetning.

Ok, kan vi göra en deal? Vi bemöter de argument som ni kommer med, så kan ni få bemöta de argument som vi kommer med. Ok? Att hitta på saker ur tomma luften verkar onödigt, när det finns så mycket annat att diskutera.

Det är dessutom uttryckligen förbjudet.

Muahahhahahaha! Skönt att se att du har humorn kvar.

Signalspaningen riktas inte mot individer, misstänkta för brott eller ej. [...] Den riktas mot [...] i sällsynta fall faktiskt mot personer under förutsättning att de är intressanta från underrättelsesynpunkt. Dessa mål är nästan alltid utländska men i vissa fall kan de utländska företeelserna ha förgreningar in i vårt land, exempelvis främmande spionageverksamhet i Sverige.

Med andra ord: Signalspaningen kan riktas mot svenska individer. Det är ju det vi har sagt hela tiden.

Det kanske handlar om att något tidigare slutet och hemligt har blivit öppnare och om något komplext som förenklas.

Öppnare? Enklare? Huh?

En livlig debatt också – om argumenten är sakliga.

Absolut. Du är välkommen med sakliga argument när som helst. Vi är många som väntar.

Även bra bloggat av Jakob Heidbrink, Blogge, Motpol, Rick Falkvinge, Svensson, Alltiallon, Emma, Projo och andra.

Andra bloggar om: FRA, avlyssning, övervakning, kontrollsamhället, privatliv, integritet, politik, alliansen.

pixelstats trackingpixel

June 29th, 2008 Posted by Daniel Brahneborg | Uncategorized | 14 comments

 • Pingback: 1+1=FRA » Teflonminne

 • http://drottningsylt.scriptorium.se Drottningen

  du gör det igen =)

  Drottningens last blog post..Drottningtips

 • Daniel Brahneborg

  Drottningen: Förlåt… :)

 • Jan Sjöholm

  Synpunkt på öppet brev till FRA-chefen Ingvar Åkesson,

  Hej Ingvar,

  Först vill jag framföra att den överväldigande majoriteten av vad du kallar “debattglada lekmän” tycker att personliga trakasserier av FRA personal är fullständigt oacceptabelt!

  För övrigt:
  Citat Svd 29/6
  “Sällan har en lagstiftning blivit så missförstådd som den signalspaningslagstiftning riksdagen beslutade om den 18 juni.”

  Det skulle hjälpa oss lekmän om du kunde förklara ursprunget till denna lag.
  Enligt http://www.aftonbladet.se/nyheter/article2779727.ab
  har du som rätts- och expeditionschef på Försvarsdepartementet under ÖB Wiktorin varit medverkande till det ursprungliga förslaget.

  Om du kan förklara, punk för punkt det första utkastet som försvarsdepartementet lämnade till justitiedepartementet samt ge din syn på vilka garantier för svenskars integritet som detta förslag lämnade samt relationen till vår grundlag, så får alla “debattglada lekmän” en ökad förståelse för genomförda/föreslagna ändringar i relation till FRA’s ursprungliga intentioner, så att debatten förhoppningsvis kan bli mer konstruktiv.

  Till sist håller jag med dig om att det är smått otroligt att inte våra politiker tar den här disskussionen, speciellt med tanke på med vilken energi som dom drev igenom förslaget med.

  Min åsikt är att vi börjar bli i ett skriande behov av en fristående “författningsdomstol” som granskar kontroversiella förslag innan dom kommer upp i riksdagen.

 • http://josh.scriptorium.se Joshua_Tree

  *applåderar* Det är skönt att se att när jag jobbar efterfuckingmiddag en hel helg och inte orkar sabla ner dumheterna, finns det andra som gör jobbet med den äran.

  Joshua_Trees last blog post..Bilden av folkligt stöd

 • JOCA

  Yeah man! WORD!!!

 • Pingback: Enligt Min Humla » Efterjävlamiddagshelg

 • Linus S.

  Haha, underbart! Tyvärr fastnar skrattet i halsen med tanke på vad det är för fråga det handlar om… :/

 • http://vindvirvel.blogg.se Åsa

  Riktigt bra! Mer sånt. :-)

  Åsas last blog post..Antikrundan

 • Jan Sjöholm

  Tack för berömmet.
  Det är underligt att de politiker som hördes innan voteringen har blivit så tysta?

  Och nu ser jag att FRA vill att JK skall jaga deras anställda så att inga hemligheter från deras frågestunder läcker ut?
  Dom verkar ha en kul kultur på det bygget.

  Dagens citat.
  Om jag fick en kvart med varje enskild medborgare skulle röstläget nog dämpas lite. Men det här är mycket svåra beslut och jag är inte upprörd över protesterna. Gunnar Andrén (fp)

 • Pingback: Rick Falkvinge (pp) » Blog Archive » Vårt privatliv såldes för drinkar

 • Pingback: Rick Falkvinge (pp) » Blog Archive » Vårt privatliv såldes för drinkar

 • Pingback: » Hej FRA!

 • Pingback: Betraktelse över FRA-lagen. « Jan Sjöholm’s Weblog