Basic personligt

Daniel Brahneborgs blogg

Fildelningsavgift i Storbritannien

Åh nej, inte den där idiotiska “fildelningsavgiften” igen! Tyvärr hade Expressens artikel några små fel.

Storbritanniens kulturminister ställer sig nu bakom en avgift för obegränsad nedladdning av musik från internet.

Storbritanniens kulturminister ställer sig nu bakom att låta ännu en sajt tillhandahålla ett mycket begränsat utbud av musik på internet. Det är nämligen själva grejen att ladda ner musik via internet som är häftig och värd massor med pengar, inte själva musiken i sig. Tänk er själva! Musik över internet! Direkt till din dator! Jag har aldrig hört talas om maken till nyskapande och häftig affärsmodell.

Eller nåt.

Redan i första meningen blir det uppenbart att det handlar om nedladdning och inte fildelning. Det är väldigt olika saker.

Redan till hösten kan försök starta i Sverige.

Obegränsad nedladdning av musik har funnits i över tio år, inte bara i Sverige utan i samtliga länder som är uppkopplade på internet.

I ett längre perspektiv stöder Andy Burnham ett förslag som går ut på att internetanvändare ska betala en årlig avgift på motsvarande 250 till 350 kronor för att fritt kunna ladda ner musik från nätet, uppger Independent.

För att inte riskera att urholka värdet på musiken så kommer avgiften vara 250 till 350 kronor per månad.

Mot en avgift som är inkluderad i abonnemanget tillåts TDC:s kunder att ladda ner musik från internet.

Mot en avgift som är inkluderad i abonnemanget tillåts TDC:s kunder att förvandla sin dator med fri tvåvägskommunikation till en TV-apparat. Man kan ju inte acceptera att folk filmar sina småbarn när de dansar till Prince musik, det vore ju alldeles jättehemskt.

Vi har musiker och kompositörer som inte vill vara med och de måste ha rätten att undanhålla sina alster från internet.

Vi har musiker och kompositörer som inte vill vara med och de måste ha rätten att undanhålla sina alster från sina kunder genom att helt enkelt aldrig publicera eller framföra dem. Den optimala situationen för dessa grupper är nämligen att de ska få en hög inkomst under hela sitt liv, liksom deras barn och barnbarn, utan att någon människa någonsin ska få höra deras verk.

Han menar ett det viktigaste ur ett svenskt perspektiv är att bredbandsoperatörer, upphovsmän och skivbolag börjar kommunicera och tillsammans hittar en lösning.

Han menar ett det viktigaste ur ett svenskt perspektiv är att bredbandsoperatörer, upphovsmän och skivbolag börjar kommunicera och tillsammans hittar en lösning på hur man enklast stjäl mest pengar från befolkningen utan att behöva ge någonting konkret tillbaka. Det är därför man inte har bjudit in någon som faktiskt vet hur fildelning fungerar.

För att säkerställa att ingen fildelar någonting som de inte ingår i det här utbudet eller fildelar trots att de inte har betalt pengar till Stims jurister, krävs nämligen en total övervakning av samtliga personers internettrafik. Nu handlar det inte om den trafik som råkar korsa en landsgräns, utan all trafik, även om den så bara går till närmaste ADSL-växel och direkt ut till din granne. Denna information ska till skillnad från FRA-förslaget då inte gå till en statlig myndighet, utan privata företag som mer än gärna skickar ut kravbrev på fantasibelopp. Allt med statens godkännande. Det är inte bara en FRA-lag de luxe, utan en FRA-lag Extra Allt fullpumpad på steroider. FRA kan få dig satt i fängelse, det här kan ruinera dig för resten av livet. Jag är inte säker på vad som är värst, faktiskt.

Som avslutning en länk till Slashdot, som idag skriver att musikaffären hos Yahoo nu ska stänga av sina DRM-servrar. All musik som är köpt den vägen är därmed värdelös, precis som så många gånger tidigare. Känns det som väl investerade pengar? Det är sådana här saker som visar att DRM måste göras olagligt, på global nivå.

Andra bloggar intressant om: Politik, fra, övervakning, musik, stim, fildelningavgift, nedladdningsavgift, bodströmsamhället.

pixelstats trackingpixel

July 25th, 2008 Posted by Daniel Brahneborg | Uncategorized | 4 comments