Basic personligt

Daniel Brahneborgs blogg

FRA-lagens meningslöshet

Vad är syftet?

Igår frågade Magnus varifrån jag fått för mig “att den här metoden inte fungerar”.

Tja, från Magnus Norell, försvarets terroristexpert, till att börja med.

Eller börjar “terrorister” bli gammalt nu, för enligt Magnus (i kommentaren) var det tydligen inte bara det man skulle leta efter. Har Veckans Hot ändrats? Är det pedofiler som gäller nu? Fildelare? Bloggare? Förklara för mig, vad är det man ska leta efter, och varför är massavlyssning det bästa sättet att göra det på?

Jag glömde förresten punkt 12 igår. Om det nu är så att FRA faktiskt hittar något intressant i all den här trafiken, vad ska man göra åt det? Vi har ju inget försvar att tala om längre. Det där att ersätta det med en telefonsvarare som säger “vi ger oss” är inte så långt ifrån sanningen. Det enda vi kan göra med det är att skicka den informationen till något annat land, i utbyte mot … vad? En razzia hos en webhostingsajt som amerikanska filmbranschen inte gillar, kanske?

Om vi nu annars inte kan göra någonting, vad ska vi med informationen till? Just nu verkar poängen mest vara att låta några hundra personer sitta ute på Lovön och drägla över hur mycket de vet om sina grannar.

Religionens roll

Jag undrar också hur stor del religionen har spelat i det här. De har ju som favoritgren att “förklara” saker genom att ge dem ett annat namn, eller flytta det hela en nivå och säga att det beror på Gud. Åskan är Tor som slår med sin hammare. Sjukdomar är straff från Gud.

Förut skulle vi acceptera tramset “yttre hot”, som om den frasen faktiskt betydde någonting. Eller det fina “sökbegrepp”, som ju kan vara precis vad som helst.

Både jag, Christian Engström, Mary, Peter Sunde och Blogge undrar nu vad “trafikstråk” är. Ingen av oss är direkt nybörjare varken på internet eller nätverkstrafik, men vi har fortfarande ingen aning om vad som menas.

Är det så himla svårt att skriva en text utan att hitta på en massa nya fantasiord, när dessa dessutom är de mest kritiska? Själv börjar jag tro att det är svenskarnas kristna uppfostran som är kärnan i det här. Vi är så vana vid att acceptera förklaringar som bara går ut på att kalla saker för någonting annat, att nästan ingen reagerar längre. Det är så mycket “lita på pappa” att jag mår illa.

Andra bloggar om: Politik, fra, övervakning, censur, bloggosfären, alliansen, signalspaning, säkerhet, terrorism, religion.

pixelstats trackingpixel

September 26th, 2008 Posted by Daniel Brahneborg | Uncategorized | 10 comments

 • Pingback: opassande » Blog Archive » FRA — ännu mer läsning

 • Pingback: Trottens Betraktelser » En halv seger men än är jag inte nöjd

 • http://svenholmkvist.blogspot.com Sven

  Det handlar ytterst om vad vi har att vinna och vad vi har att förlora. Än så länge har vi bara förlorat (vi=folket, regeringen, demokratin etc). Undrar när vinsterna kommer att uppenbara sig?
  FRA-lagens meningslöshet, eller dess “barnslighet”, har förresten bäst förklarats på Spionbloggen. Rekommenderar.

  Svens last blog post..För mycket Beltrán..

 • http://kanalen.blogspot.com Kanalen

  Trafikstråk? Men det förstår du väl. Ett trafikstråk är t.ex. all trafik som går mellan Talibanerna och Usama Bin Laden och passerar okrypterat över Sverige.

  Skämt åsido. Väl skrivet Daniel, både igår och idag. När ska förespråkarna förstå att det inte är OK att kopiera all trafik för hemlig analys av staten och att det inte spelar någon roll vilka regler som kringgärdar det så länge medborgarna nekas insyn. Vi kan aldrig få insyn i FRA och därmed är hela lagen helt omöjlig. Det spelar ingen roll hur mycket skrämselpropaganda förespråkarna försöker tuta i oss. Vinsterna finns bara inte. Förlusterna är däremot oehört tydliga.

  Kanalens last blog post..Smygpropaganda?

 • Pingback: Enligt Min Humla » Luften gick ur

 • Pingback: Rick Falkvinge (pp) » Analys: Camilla Lindberg & Co. verkar blivit grundlurade

 • Gregor

  Jag tror att regeringen tror att det blir som kring 1941. Beredskapen var dålig då men man kunde avlyssna tyskarnas militära trafik (genom kablar som gick genom Sverige) och med vetskap om tyskarnas planer kunde handla därefter.

 • http://www.losatankar.se WysiWyg

  Gregor; så du menar att planen är att se till att veta vem det är som kommer och ställer krav på oss en liten stund innan de hör av sig? Känns inte riktigt värt det, eller hur?

  För du minns väl att vi lade oss ner och ville bli kliade på magen när nazisterna väl faktiskt hörde av sig?

  WysiWygs last blog post..Det senaste våldtäktsförsöket…

 • Pingback: Religionen och dess ord | Basic personligt

 • Pingback: Saker att glädjas åt och saker att sörja över – Mab