Basic personligt

Daniel Brahneborgs blogg

Valsedlar

För en massa år sedan så hittade jag till FFII när det var som mest bråk om mjukvarupatent. Att det skulle vara till skada för mig som programmerare var det nämligen ingen tvekan om. Samtidigt började det vara diskussioner om fildelning, DRM som strulade, det infördes meningslösa “barnporrfilter”, och en massa annat. Det blev tydligt att allt det här handlade om samma sak, nämligen kontrollen av information.

Tidigare i livet hade jag varit med i SSU och nästan alltid röstat till vänster. Efter Lex Uggla och massa andra idiotier gled jag raskt åt höger. Jag har för många liberala åsikter för att trivas till vänster.

Så dök Piratpartiet upp. Även om jag aldrig varit speciellt aktiv så kändes det ändå som att “komma hem”. Äntligen någon som fattar, och med en plattform som har en rimlig sannolikhet att göra skillnad. I valet 2006 var jag med och delade ut valsedlar, vilket ute i Vällingby mest var ganska förödmjukande. Då trodde alla att Piratpartiet bara ville ha gratis fildelning, eftersom de var snåla och lata. De som delade ut valsedlar för andra partier tittade ganska nedlåtande åt mitt håll, och reaktionen från de flesta väljare var ungefär “nej, jag vill rösta på ett riktigt parti”. Piratpartiet låg i samma grupp som Linda Rosings “Unika Partiet”.

Bortsett då från förstagångsväljarna, som inte tvekade en sekund med att ta en valsedel, eftersom de självklart skulle rösta pirat.

Varken i släkten eller på jobbet var det knappt någon som riktigt förstod varför jag tyckte att det här var så viktigt.

Efter FRA-affären, Ipred, och alla andra saker som har visat oss som kan någonting om teknik att de sittande politikerna inte har någon som helst aning om hur information fungerar och hur glatt de sviker medborgarna, kommer valen 2009 och 2010 bli väldigt annorlunda än 2006. Det går liksom inte att förstå de här problemen och samtidigt rösta på något annat.

Så, som om någon hade trott något annat:

Jag är pirat, jag kommer rösta på Piratpartiet, och jag har hopp att vi tillsammans kan skapa en trevligare och friare värld.

Andra pirater: Rick, Emma.

Andra bloggar om: Politik, fra, övervakning, bodströmsamhället, censur, bloggosfären, alliansen, vällingby, musik, film, fildelning, programmering, drm, teknik, internet, .

pixelstats trackingpixel

November 5th, 2008 Posted by Daniel Brahneborg | Uncategorized | 9 comments

 • http://lars-ericksblogg.blogspot.com larserick

  och var står du i alla andra frågor då?
  de som inte finns i piratpartiets program.

  Jag känner stor sympati för (stora) delar av PPs program. Men för mig saknas ändå alltför mycket.
  Jag vill inte lämna walk-over till andra krafter, som jag inte gillar, i dessa andra frågor.

  larsericks last blog post..Vad betyder partipiska?

 • Daniel Brahneborg

  Var jag står i andra frågor spelar ju ingen roll, eftersom det ändå inte är någon skillnad på partiernas politik. Av de delar som skiljer sig är jag 50% för och 50% mot, så jag har ändå inget att rösta på. Jag vill ha rätt att starta och driva eget företag utan att behöva examina i både ekonomi och juridik, men vill bo i hyresrätt.

  Alternativet från min sida är att lämna walk-over till politiker som är stolta över att kunna läsa mail på datorn. Kan jag bli av med IPRED och FRA tar jag vilken annan politik som helst. Om det sedan resulterar i sovjetisk planekonomi eller att fackförbund blir olagliga är ett mindre problem just nu. Sådant går att rätta till i efterhand.

 • Pingback: Enligt Min Humla » Kom ut som pirat-dagen

 • http://www.pdcs.org/andersa/ Anders Andersson

  Och även om det vore skillnad mellan de andra partiernas politik (något man bör gardera sig för, eftersom många väljare anser att det är skillnad), så hjälper det inte mig att jag har en åsikt om precis allt mellan himmel och jord, för jag har fortfarande bara sju (åtta, nio, tio på sin höjd) partier att välja mellan. Om man vill ha socialdemokratisk bostadspolitik, moderat finanspolitik och miljöpartistisk energipolitik så finns inte det alternativet att rösta på. Jag är tvungen att välja, inte i första hand parti, utan fråga som får styra mitt val av parti.

  Hela poängen med partisystemet är just att väljarna inte skall behöva engagera sig i varenda sakfråga, för då kunde man lika gärna ha folkomröstning om allting. I stället väljer man ett paket med åsikter, inklusive några som inte framgår av innehållsförteckningen utan dyker upp under mandatperioden som mer eller mindre behagliga överraskningar. Det är en del av spelets regler; riksdagsgrupperna måste kunna ta ställning också i frågor som inte var påtänkta i närmast föregående valrörelse.

  Även om jag räknar mitt politiska ursprung till den liberala sidan, så har jag hoppat friskt mellan olika partier från ett val till ett annat, och jag röstar gärna olika i de tre valen samma år (riksdag, landsting och kommunfullmäktige), beroende på vilka frågor som är aktuella i respektive val. Det är inte nödvändigtvis samma frågor som det talas om i massmedia… På det sättet simulerar jag möjligheten att rösta direkt i sakfrågorna; jag kan till exempel anse att min egen kommun skall behålla sitt allmännyttiga bostadsföretag men samtidigt önska att riksdagen inte genom lagstiftning kör över kommunernas rätt att själva besluta i denna fråga.

  Om det funnes ett parti som jag sympatiserade med i alla frågor, så skulle jag antagligen rösta på det partiet i varje val, men ger därmed väldigt lite input till politikerna om vad jag egentligen tycker (eftersom det inte framgår av valsedeln varför jag valde just det partiet; jag kunde lika gärna ha slentrianröstat på det). Genom att miljöpolitiken står i fokus ett år, bostadspolitiken ett annat, och rättsfrågorna ett tredje, så ger jag betydligt mer input genom att byta parti. Politikerna måste uppleva att väljarkåren inte är någon trogen flock kor som självmant tar sig till vallokalen vid mjölkningsdags, utan en heterogen skara av synnerligen lättflyktiga viljor. Vi har både plånböcker och ben. – “Jag röstar på moderaterna. Eh, sade Reinfeldt att vi skulle gå och lägga oss? Adjöss, då blir det vänsterpartiet nästa gång!”

  Jag är statsanställd tjänsteman (forskningsingenjör) vid Uppsala universitet sedan över 20 år, fackligt engagerad i arbetsmiljöfrågor, skyddsombud och vurmar för både offentlighetsprincip och yttrandefrihet. Jag fildelar i ungefär samma omfattning som Sarah Palin engagerar sig i utrikespolitik. 2006 röstade jag på Piratpartiet, och det lär jag göra såväl 2009 som 2010 även om regeringen nu i elfte timmen skulle vända på sinnelaget tvärt och gå mig till mötes i de frågor som engagerat mig i hela mitt yrkesverksamma liv. Det tar tid att vända ett kryssningsfartyg.

 • Pingback: Mitt namn är Jerry och jag är pirat | Doktor Spinn

 • Allan L

  Med 0,005% av valmannakåren är PP verkligen en kraft att räkna med. Finns pp eller är det bara ett skämt av några roliga studenter?

 • Daniel Brahneborg

  Allan: Du har inte läst så mycket på nätet senaste åren, va? :)

 • http://www.pdcs.org/andersa/ Anders Andersson

  Allan själv fick inte en enda röst i 2006 års riksdagsval (Allan Belluck:s Fredsparti kammade dock hem en röst i valet till Uppsala läns landsting, i valdistrikt 67 i Uppsala; kanske föreligger ett samband). Finns Allan, eller är han bara en rolig student? :)

 • Pingback: Läs inte mail på tunnelbanan | Basic personligt