Basic personligt

Daniel Brahneborgs blogg

Otto von Arnold har rätt

Christian Engström skrev nyss om Aftonbladets artikel om IPRED, och tog speciellt upp en motion som Otto von Arnold (kd) har skrivit. Christian verkar inte gilla den motionen, kan man väl sammanfatta det som.

Jag tycker däremot att Otto har helt rätt. Inte rätt helt och hållet i hela motionen, men åtminstone i en och en halv mening.

Det är också viktigt med en bredare diskussion och samhällsdebatt om upphovsrätt [ för att få bukt med människors inställning till brottet ].

Ja, vi behöver en bredare diskussion än mantrat “men upphovsmännen måste ju få betaaaaaaalt”. Däremot är hans motivering helt galen. Man har en diskussion för att båda sidor ska lära sig något, inte för att den ena sidan ska övertygas om att den har fel. Då kallas det propaganda eller hjärntvätt. Det har skett tillräckligt mycket sådant redan i riksdagen i de här frågorna. På nätet har det här diskuteras i flera år, så det finns mycket att läsa för den som är intresserad av att sätta sig in i frågan.

Det är nödvändigt att upplysa om vilka skadliga effekter brott mot upphovsrättslagen har.

Absolut! Framför allt riksdagsmännen som skriver motioner och röstar igenom lagar om det här, måste bli upplysta om de exakta, verkliga skadorna som fildelning (jag antar att det är det han menar med “brott mot upphovsrättslagen”) har. Han har helt och hållet rätt i detta. Sedan är det ju lite synd om honom att de här effekterna inte är de han tror.

Resten är full av trams, lögner, logiska felslut och allt möjligt skoj.

Ett huvudsyfte med lagändringen i upphovsrättslagen om olovlig förlaga var att stimulera och ge sunda förutsättningar för utvecklingen av lagliga alternativ för elektronisk försäljning av musik, filmer och annat upphovsrättsskyddat material. [...] Man kan anta att stora pengar kan tjänas på att sprida upphovsrättsskyddat material. Den som äger en sajt har mycket att vinna på att tillhandahålla åtråvärt material.

Mediebolagen har haft 10-12 år på sig. De har inte gjort någonting vettigt på den tiden. Om det nu fanns så “mycket att vinna på att tillhandahålla åtråvärt material” borde bolagen väl ha gjort det vid det här laget? Hur mycket konstgjord andning ska man ge innan man konstaterar att patienten är död? Det är inget “sunt” att ge privata intressen polisbefogenheter, när de upprepade gånger har visat att de inte kan hantera det ansvaret.

Man stiftar inte lagar baserat på antaganden. Nog för att konkreta bevis inte är kristendomens bästa gren, men några gränser måste det faktiskt finnas. Det är dessutom inte “man” som antar, utan bara Otto själv. Läs om den andra meningen, men byt ut “Man kan anta” med “Jag tror”, så blir det mer korrekt.

Piratkopiering av film skadar inte enbart filmindustrin utan undanhåller även handeln och samhället stora belopp på grund av främst minskad försäljning och minskade skatteintäkter.

Folk tycker inte “ok, nu ska jag ladda hem en dvd, så jag tar ut 200 spänn och lägger i madrassen i all evighet”. De spenderar de pengarna på annat istället. Försäljningen är därför densamma. Sedan händer något annat spännande: De kanske köper en ny hårddisk eller en ny skjorta. Istället för att betala 12% moms så betalar man då 25% moms. Totalsumman är densamma, men istället för att momsen är 10.7% av beloppet, är den nu 20%. För alla pengar som inte spenderas på kultur gör därför staten en förtjänst på 9.3% (och förmodligen till och med 14.3%). Matematik är kul.

Uppdaterad med korrekta siffror.

Andra bloggar intressant om: , , , , , , , , , , , .

pixelstats trackingpixel

November 10th, 2008 Posted by Daniel Brahneborg | Uncategorized | 12 comments

 • Dodgy

  Ja, i det här fallet ÄR faktiskt matematik väldigt kul!

 • Pon

  Suck, blir mest trött av att ständigt se att vår lagstiftande församling är totalt ockuperad av människor utan verklighetsförankring eller för den delen en gnutta sunt förnuft. Funderar på att slänga iväg ett mail till denne Otto von Arnold och kommentera hans motion, frågan är bara på hur låg nivå jag behöver lägga mig för att han öht ska förstå vad jag snackar om.

 • Pingback: opassande » Blog Archive » Privatpolisernas sammansvärjning

 • http://lexorwell.se Perty

  Ännu en gång har jag märkt att datorspelsbranschen går i täten.

  Har precis upptäckt http://www.gog.com som har förstått att folk är villiga att betala för bra produkter om än inte supernya.

  De har tagit bra gamla spel (Good Old Games) och tagit bort drm och kopieringsskydd samt fixat till dem så de funkar bra att ladda ner och installera utan problem till XP och Vista.

  Dessutom har de mage att bara ta en bråkdel av orginalpriset. Det dyraste spelet är 9.9$ och de billigaste 5.9$.

  Skulle vilja se Itunes eller liknande sälja gamla låtar för 20% av orginalpriset.

  Pertys last blog post..Granska Remissinstanserna!

 • http://swartz.typepad.com/ Oscar Swartz

  Bra påpekande om momsen. Det där argumentet de kör med är hål i huvet helt enkelt. Kan rekommendera min mer utförliga ekonomiska slakt av hans parti kollega Alf Svensson som talade om uteblivna intäkter för Sverige, utebliven moms och allt vad det var:
  http://swartz.typepad.com/texplorer/2006/11/alf_svensson_kr.html

  Oscar Swartzs last blog post..Gåta: Vem är för FRA-lagen och mot fildelning?

 • http://www.pdcs.org/andersa/ Anders Andersson

  Varifrån får du “16,7%” (en sjättedel)? Med en momssats på 12% får väl staten snarare 10,7% av bruttobeloppet, eller missförstår jag vad det är du räknar ut? Differensen blir då 9,3% (dvs om du köper ett USB-minne för 200 kr så tjänar staten 18,60 kr mer än om du köper något för samma belopp men med 12% moms).

  Fast som jag läser Skatteverkets information är momsen på böcker och ljudinspelningar 6%, inte 12% (momssatsen 12% gäller vid försäljning av konstverk, troligen endast i original och inte reproduktioner). Då blir skillnaden (statens vinst) ännu större, nämligen 14,3% (eller 28,60 kr på den 200-kronors musik-CD som du inte köper).

 • Daniel Brahneborg

  Anders: Helt sant. Det jag ville ha var:
  1 – 1 / (1 + 12%)
  vilket ju faktiskt blir 10.7% och inget annat. Måste sett fel bland alla siffror. Tack, ska omedelbart rätta.

  Å ena sidan är huvudsaken att Otto hade fel, men å andra sidan är det ju bra att motivera det med rätt siffror. :)

 • http://www.pdcs.org/andersa/ Anders Andersson

  Ok, då återstår bara frågetecknet kring momssatsen: 12 eller 6 procent? 12 procent gäller för livsmedel, hotellrörelse, camping, konstverk och antikviteter. Enligt PDF-broschyren räknas alster av bildkonst, byggnadskonst och brukskonst som “konstverk” (sidan 15), medan ljud- och bildinspelningar hänförs till samma momskategori som “litterära och konstnärliga verk” (sidan 11). Undantag (25 procent moms) gäller för “film, videogram eller liknande upptagning med information”. Hur Skatteverket skiljer mellan en bildinspelning och ett videogram vet jag inte riktigt, men det är åtminstone inte 12 procent moms på någondera…

  Jo, tanken med påpekandet är just att du och andra skall kunna använda detta räkneexempel i diskussion med politiker utan att ni hamnar på ett sidospår rörande siffrornas korrekthet (sidospåret ger inte Otto rätt, men det hjälper honom att smita från diskussionen).

 • Daniel Brahneborg

  Varvid vi har bevisat en helt annan sak. Varken du eller jag är HELT blåsta i huvudet. Ändå har ingen av oss någon större aning om vad det ska vara för exakt momssats.

  Varvid Skatteverket drar slutsatsen att alla småföretagare som räknar fel är avancerade och illvilliga brottslingar som ska sättas i fängelse… Ibland blir jag lite trött.

  Jag tror det står 6% på biobiljetter, nu när jag tänker efter.

 • Pingback: IPRED3? « Tomas sida

 • http://www.minamoderatakarameller.blogspot.com Mary

  Jag antar att ni också läst mitt exempel på Kalle Ankakalkyler med en bild på vift överinternet,,,

  Marys last blog post..Bättre än husrannsakan…

 • Pingback: Varför muckar de? | Basic personligt