Basic personligt

Daniel Brahneborgs blogg

Jan Guillou är ur form

Jag blir alltid lika förvånad när Jan Guillou uttalar sig om fildelning.

Han är väldigt intelligent. Alla böcker han har skrivit har föregåtts av enorma mängder forskning. Han har läskigt stora kunskaper om ta mig fan allt. Han kan föra logiska resonemang som kan springa i cirklar runt vem som helst. (Det där var alltså en del av den “hatiskhet” som han skriver om.)

Ändå, så fort fildelning kommer på tal, så verkar hans hjärna helt stänga av. Inga fakta når fram, varken om hur världen fungerar, hur människor fungerar, eller vad vi som har en annan åsikt faktiskt vill. Jag förstår inte heller varför han alltid skriver “det så kallade Piratpartiet”, förutom att det är en tydlig retorisk markering av överlägsenhet. Den typen av retorik fungerar tyvärr bara om resten av texten är korrekt, annars blir det bara pinsamt.

Jag brukar gilla att såga sådana här artiklar mening för mening, men jag tror inte det behövs den här gången. Alla vet redan vad som är direkta lögner, speciellt nu när de är så uppenbara, så det blir som att stjäla godis från småbarn, eller vinna över Stephen Hawking i basket. Jag har gett Jan pisk förut, och behöver inte göra det igen (om Jan kan använda retoriska grepp för att visa sin överlägsenhet, så kan jag göra det med).

Och det är här någonstans som jag blir så förvirrad. Visst, jag är inte helt blåst, så jag kan också föra logiska resonemang. Men av allt jag har läst av Jan, så är han smartare än mig. Därför borde jag rimligen inte kunna ge honom pisk så fort han uttalar sig. Det känns konstigt, och är pinsamt. Dessutom blir det ännu värre av att vem som helst som vet någonting om fildelning, upphovsrätt och Ipred skulle kunna göra samma sak.

Jan, mår du inte bra? Du kanske vill träffa någon över en öl och prata lite? I morgon har Piratpartiet i Stockholm möte, och de tänkte tydligen ta en öl efteråt. Du kanske vill följa med? Jag kan garantera att det skulle bli trevligt.

Även sågat av Emma, föga förvånande. :)

Andra bloggar om: Politik, bloggosfären, moral, fildelning, böcker, teknik, internet, Jan Guillou, Ipred.

pixelstats trackingpixel

November 24th, 2008 Posted by Daniel Brahneborg | Uncategorized | 23 comments

 • Jerker Montelius

  Ja du har väl ett lysande exempel på den gamla teorin att: Svårigheten med att begripa ett resonemang står i omvänd proportion till om man eventuellt kommer att förlora pengar på det.

 • http://www.scriptorium.se/andrasidan West

  Jag tror inte Janne dricker öl. Han dricker nog bara vin. :)

  Wests last blog post..Provtur

 • Daniel Brahneborg

  Den hade jag inte hört förut, men den lät klok.

 • Daniel Brahneborg

  West: Det är ok, jag kan tänka mig att ta ett glas vin med honom också. Allt för den goda saken, naturligtvis.

 • Pingback: N

 • Pingback: Inte om det gäller min dator « Christian Engström (pp)

 • Pingback: Rick Falkvinge (pp) » Falsk flagg från Lobbyn, cyklar från Guillou

 • http://blogg.aftonbladet.se/251 Linda Mpili

  Åh du gör mig så glad… skrattar högt. “Jan, mår du inte bra?”

  Jag älskar denna blogg för att den är smart (såna finns det många), och mitt i det smarta kommer världens roligaste kommentar (såna finns knappt alls).

  Linda Mpilis last blog post.."Klimatförändringar gör så att vintern försvinner"

 • Daniel Brahneborg

  Linda: Tack. :)

 • Pingback: Trottens Betraktelser » Jan Guillou har fel om IPRED

 • http://jacobstalhammar.blogspot.com/ Jacob

  hahaha… “det så kallade Piratpartiet”, det missade jag. Är det för att skilja sig från “det så kallade Piratförlaget”?

  Jacobs last blog post..Veckans teckning… (IPRED och privatpoliserna…)

 • http://antikristen.net SixDays

  Vilke tid är mötet? grå munken?

 • Daniel Brahneborg

  Ja, Grå Munken. 18.30. Hälsa Jan om han dyker upp.

 • Pingback: opassande » Blog Archive » I Guillous svallvågor diskuteras IPRED också, plus andra viktiga saker

 • Gertkvist

  “Madame Terror” visar att Sveriges Drygaste Journalist inte nödvändigtvis gjort sitt bakgrundsarbete. Beskrivningen av ubåtar, hangarfartyg mm. är ytterst okunnig.

  Guillou har uppnått sådan status att han numera är gudomlig. Vad han säger är per defintion sant. Anser åtminstone han själv …

 • Pingback: Allt är Vint Cerfs fel egentligen at Deepedition

 • Pingback: Anna Troberg - Blogg » Söndagstuben 13: Jan behöver lite “Help!”

 • Pingback: Anna Troberg - Blogg » Hyfsa till dig, Jan Guillou, annars får du underkänt i uppförande!

 • Pingback: Anna Troberg - Blogg » Tack för allt, Jan, men nu får du faktiskt skärpa till dig!

 • http://antikristen.net SixDays

  Guillou har heller ingen kunskap om it. vilket han bevisar i ett minst en hamilton bok när han beskriver hur hamilton skriver ett program för att kalkylera vissa saker som inte är direkt kalkylerbara. Att överhuvudtaget skriva ett program för att kalkylera enkla värden är inte direkt nödvändigt nu eller då.

  SixDayss last blog post..Poliser är bara fega stackare.

 • Dan

  Jan guillou… välinformerad? Logisk? Asså vi måste prata om olika personer. Finns det nån mer ologisk och konstig människa. Han springer omkring med terrorister mot israel och skriver böcker utan tillräckligt fakta underlag.

 • http://smuleliten.blogg.se elinleticia

  Vet du, jag har inte varit inne och läst din blogg på veckor – och nu banat mig igenom alla inlägg. Det är lite som att spara på en bra serie – mycket roligare om man har en hög nya inlägg att läsa/serier att se. Nåväl – jag tyckte detta inlägg var sketaroligt med tanke på hur absurt Guillou resonerade i chatten. Men jag tyckte också det var rätt coolt hur nästan alla som pratade med honom höll samma linje – som om de var en och samma person. I en chatt brukar det ju sällan vara så – men här tycktes nästan alla vara överrens om att Jan var lite blåst, och inte besvarade frågorna han fick “jag motsätter mig poänger”…herregud. Jag vet inte om jag tycker att han är så välunderrättad i andra sammanhang, men jag tycker du har bra mycket mer underbyggda åsikter i den här frågan. Och nästa val kommer jag definitivt rösta på piratpartiet – så till vida att dom breddar sig lite och inte blir ett “enfråge” parti.

  elinleticias last blog post..15 december 2008 – Färg

 • Daniel Brahneborg

  Elinleticia: Du är så varmt välkommen tillbaka. :)