Basic personligt

Daniel Brahneborgs blogg

God natt, Helene

Jag såg precis hos Fatou att Helene gick bort i morse. Hon var en mycket påtaglig del av mitt bloggliv.

Efter ett lite misslyckat bloggande på en egen sajt så började jag skriva på Aftonbladet, och ganska precis samtidigt började Helene där. Det var många som fick hjälp av henne med länkar, trackbacks, RSS, länkar till bloggar.se, och allt vad det var. Det är möjligen inte de allra vassaste knivarna i lådan som håller till där, så det var nog lite otacksamt, men hon var alltid lugn och pedagogisk.

I början av 2007, i samma veva som ganska många flyttade över till wordpress.com för att vara med i bloggosfären “på riktigt”, släppte jag RSS/Ping. Jag visste att Helene hade koll på bloggar, så jag bad lite försynt om hjälp att testa den från ett användarperspektiv. Allting som är bra med användarytan där, är helt klart hennes förtjänst. Det var även hon som gjorde guiden till hur man lägger in sin blogg, och ritade flera versioner av den lilla “RSS/Pinga”-ikonen. Jag tappade snabbt räkningen på alla timmar som vi satt och chattade, för att minimera risken för missförstånd. Det var efter ett inlägg av henne som tjänsten blev allmänt känd. När internetlinan gick ner i början av året var det henne jag ringde för att snabbt få ut ett meddelande om att tjänsten var trasig. Det var nog enda gången jag har pratat med henne i telefon. Jäklar vilken bred Norrköpingsdialekt!

Att det var just cancer som tog henne gör ju att det känns lite extra, med tanke på att samma sak tog min mormor förra hösten. Det är en så orättvist sjukdom. Jag hoppas bara att hon inte hann lida för mycket och för länge, även om hon ju inte hade det speciellt enkelt (minst sagt).

Eftersom Linköping är en bit bort, och vi inte var så jättenära vänner så blev det aldrig av att vi träffades på riktigt. Ändå känns bloggosfären lite tommare nu. Man behöver absolut inte träffas fysiskt för att göra avtryck i varandras liv, och för att man ska känna påtaglig saknad av någon med ett så varmt hjärta.

Mina varmaste tankar går till hela hennes familj och hennes vänner, speciellt en av hennes söner som om jag förstod saken rätt ska vara med i melodifestivalen i vår.

Andra bloggar intressant om: bloggosfären, alma mater, alter ego, cancer.

pixelstats trackingpixel

December 10th, 2008 Posted by Daniel Brahneborg | Uncategorized | 15 comments