Basic personligt

Daniel Brahneborgs blogg

Karl Sigfrid vill bli arbetslös

Jag tappade hakan fullständigt när jag såg Karl Sigfrids inlägg idag om partilinjer.

Samtidigt går det i många enskilda frågor att hitta några stycken alliansledamöter som har en avvikande mening. Utan partilinje – eller med en partilinje som inte följs – skulle det snarare vara regel än undantag att oppositionen styr, med en hoppande majoritet bestående av olika alliansledamöter.

Det här är ju bara sant om alliansen lägger så dumma förslag att det omöjligen kan vara någon från oppositionen kan rösta för dem. Att samtliga 171 personer skulle rösta nej till allt av ren trots, låter snarast som fyraåringar på dagis.

Om dessutom alla partier alltid röstar efter en gemensam linje, blir ju hela röstningsförfarandet meningslöst. Riksdagen är plötsligt helt onödig, och ett rent slöseri med pengar. Allt makt har hamnat hos regeringen, som kan göra precis vad de vill. Vilket de med glädje gör, trots protester från alla håll. Sisådär, då har vi sparat in 171 riksdagsledamotslöner. Någon som behöver fler lärare eller sjuksköterskor?

Det låter också orimligt och helt vansinnigt att det ska krävas 178 personer för att komma fram till en gemensam partilinje, speciellt när de påstår sig vara grundade i någon form av ideologi. Något annat gör det ju omöjligt att rösta, eftersom besluten annars kan bli hur som helst. T.ex. kan ett parti som hävdar liberala värderingar införa statlig massavlyssning, eller en statligt sanktionerad utpressningsverksamhet. Vi drar ner det till något dussin, till varsin ministerpost. Det blir för likt en diktatur annars, och det skulle kanske se illa ut. Se där, åtminstone 150 riksdagslöner till. De pengarna kan säkert användas till något.

Jag kan hävda att just mina intresseområden är så viktiga att jag inte behöver följa de överenskomna reglerna, men vad hindrar då andra – centerpartister mot kärnkraft, folkpartister mot vårdnadsbidrag eller kristdemokrater för en konservativ familjepolitik – från att göra detsamma?

Hallå, det är därför vi har fler partier än två, och allmänna val där man kan rösta på partier med olika inriktning. Det är för att de som hamnar i riksdagen ska representera folkets vilja. Det kallas demokrati. Känns sånt jobbigt?

Jag är helt fascinerad. Eller bedrövad, kanske. Jag vet, jag är lite naiv ibland. Men så här illa trodde jag inte att det var.

Andra bloggar om: Politik, alliansen, moral, karl sigfrid, partilinje, partipiska, ipred, demokrati.

pixelstats trackingpixel

December 11th, 2008 Posted by Daniel Brahneborg | Uncategorized | 7 comments

 • Jerker Montelius

  Är det inte så att de andas ett visst mått av defaitism om Karl Sigfrids inlägg? Säger han inte rakt ut att om du är intresserad av frihet och demokrati så skall du inte rösta på honom och hans parti. Jag tolkade det som det närmaste ett avhopp som en riksdagsman kan göra utan att bli skjuten med nackskott. Karl S. har insett att partiledningen skiter fullständigt i hans frågor och att han inte kommer kommer att kunna förändra någonting. Hela förklaringen till hans agerande var baserad på vad han måste. Inte på vad han ville.

 • Daniel Brahneborg

  Ah, så långt drog jag det inte, men du har nog rätt. Rubriken blev plötsligt mer korrekt än jag menade.

 • http://www.tinnitussans.blogspot.com Maria Byström (Tinnitussan)

  Kan också säga att jag var naiv innan FRA, men nu är jag det inte längre. Jag har lärt mig en läxa om hur verkligheten fungerar…

  Maria Byström (Tinnitussan)s last blog post..Vems kök var vems?

 • Nils Dacke

  Administrationen i och kring riksdagen gör att bara denna lilla nätta institution drar väl 1000 personer direkt på sin lönelista och indirekt…. .

  Vi borde lätt kunna minska ner dom till 99 stycken och sedan ha
  3 regionala parlament som dom redan infört på många ställen utan att rådfråga oss medborgarna i form av regionförbund!

  Grrrr. Dags att marschera igen tror jag

 • Pingback: opassande » Blog Archive » Bloggpriser, röstboskap, utpressningsbrev och kollektiv upphovsrätt

 • Pingback: MMN-o » Blog Archive » Riksdagen beslutar, Regeringen gör. Kommer ni ihåg det från grundskolan?

 • Pingback: Karl Sigfrids två ansikten – Mab