Basic personligt

Daniel Brahneborgs blogg

MC-lektion 8: högfartsbanan

Idag var det veckans sista pass, efter en lite hektisk förmiddag. Jag kommer dit, byter om, och ställer mig ute vid hojarna för att tjattra lite med de andra som ska köra samma tid. När lärarna kommer ut visar det sig att jag egentligen skulle köra passet efteråt. Hoppsan. Det fanns plats för mig ändå, så det var ok. När jag sedan pratade med boknings-Ulrika så visade det sig att det var bättre att jag kom till det tidigare passet, eftersom det var så fullt på det andra. Jag ska nog kolla kalendern lite mer noga nästa gång ändå.

Efter lite sedvanlig krypkörning och bromsning fick jag åka några vändor i högfartsbanan. På uppkörningen ska man köra den i 50 km/h, men nu nöjde jag mig med strax under 40 (att svårighetsgraden ökar exponentiellt efter 40 låtsas vi inte om just nu). Ändå blev mer än en kon omkullsparkad när jag körde för nära eller svängde för sent. Tipset att luta sig inåt i vändningen glömde jag helt bort, men jag kom runt ganska bra ändå. Innan jag körde banan på riktigt åkte jag ner för att kolla hur underlaget såg ut, med läraren bakpå. Han hostade lite när det blev lite ostadigt i vändningen, men jag kom runt i alla fall. Kanske ska prova att köra krypbanorna med passagerare också?

Någon beskrev de här banorna som en sorts hemlig skråhälsning för att bevisa att man har gått i körskola, och lite så är det nog. Det spelar ingen roll hur bra man är, jag tror inte det är många av de som har mc-kort sedan tidigare som skulle klara dem felfritt på första försöket. Att komma som privatist och inte ha kört dem innan uppkörningen känns ganska meningslöst.

Jag har fortfarande inte lika bra koll på krypkörningen som den där måndagen, vilket är lite konstigt. Att göra “garagevändningen” går sällan speciellt bra, men att vända längst ner på banan när vi övar bromsar eller uppe vid kontoret går hur bra som helst. Fullt styrutslag, full balans, blicken åt rätt håll, vroom-vroom på gasen. Kakbit. Men på sadistbanan blir det ändå bara motorstopp, fötter i marken, och så kommer jag flera meter för långt bort. När det som idag var full storm med kastvindar från olika håll hela tiden så blir det lustigt nog inte enklare. Ola, en av lärarna, bara flinade och sa “lär du dig banan när det är så här så blir det ju jättelätt sedan”. Det borde vara olagligt att vara så positiv, även om han självklart har helt rätt.

Nästa vecka blir det trafikpass, så jag kommer framåt där också. Resten av manövreringen lär falla på plats av sig själv när man får annat att tänka på. Vänjer jag min hjärna vid att både kunna krypköra samtidigt som jag håller koll på en massa vägmärken och fordon som kommer kors och tvärs, borde det ju rimligen vara enklare att bara krypköra sedan. Samma poäng som det med vinden, liksom.

Eftersom det inte är så många som har kommit så långt än, kommer jag dessutom vara ensam på måndag, och kanske även på onsdag. I vanliga fall kör man halva tiden var, och andra halvan sitter man bakom läraren och lyssnar på vad läraren säger till den andra eleven. Det är också lärorikt eftersom man då kan fundera på hur man ska placera sig och sånt utan att behöva bekymra sig om att hålla ordning på en egen hoj, men att få hela passet själv gör ju att det kan anpassas exakt efter min nivå, så jag klagar inte direkt. Efter vad jag förstod ska vi köra runt i Sundbyberg mellan kl 16 och 18, så om samtliga bilister håller sig ifrån det området nu på måndag vid den tiden så blir jag jättetacksam. För både er och min skull. M’kay? Thx.

Det var också tänkt att min egen hoj skulle komma tillbaka den här veckan, så jag kunde köra lite privat på söndag. Tyvärr var utkörningsbussen trasig, så jag kommer få vänta tills på måndag. Han försökte trösta mig med att det ändå inte var så kul att köra när det bara är ett par grader varmt, men jag lyssnade inte riktigt på det örat.

Läs även andra bloggares åsikter om mc, motorcykel, övningskörning.

pixelstats trackingpixel

March 19th, 2009 Posted by Daniel Brahneborg | Uncategorized | 2 comments

  • http://smuleliten.blogg.se elinleticia

    Vad kul att det går framåt! Kommer du ner något till Skåne i sommar

  • Daniel Brahneborg

    Jag kanske kommer ner, jag måste ju få ihop en massa mil på hojen. :)