Basic personligt

Daniel Brahneborgs blogg

Kladdkaka utan mjöl

När jag fyllde år för en massa år sedan fick jag boken “Choklad”, skriven av Claus Meyer Nielsen. Den är lite speciell, eftersom den redan 1995, långt innan gemene man hade “förstått” choklad, var väldigt tydlig med vilken sorts Valrhonachoklad som skulle användas i varje recept. Ja, det är bara Valrhona som duger. Dessutom innehåller den en stor mängd basrecept, som tårtbottnar och vaniljsås (med och utan choklad), och avslutar med några recept på varm mat med choklad.

I fredags bjöd mamma på inkokt lax, och hade gett mig i uppdrag att tillhandahålla kaffebrödet. Jag förvarnade om att det då fanns viss risk för att choklad skulle ingå som ingrediens, men det var ok. Eftersom en av gästerna var glutenallergiker, blev det nedanstående kaka. Det är massor med ägg i, vilket kändes passande eftersom det ju var påsk.

Guanajakaka utan mjöl, från Frederic Bau, chefskonditor Valrhona

150 g Valrhona Guanaja, 70% (även om jag nu själv använde Chocovic Tarakan 75%)

200 g mandelmassa, med minst 50% mandel

160 g äggula

300 g äggvita

220 g strösocker

30 g kakaopulver

Smält chokladen i vattenbad, och låt svalna lite.

Rör samman mandelmassan med äggulorna. Med åtta normalstora ägg blev det ungefär rätt mängder av vitor och gulor. Vispa massan tills den är skummig och slät. Ta en stor bunke, för allting ska i hit sedan, inklusive en massa vispade äggvitor. (Reklamflashback: Vilket stort kort! Ja, det är ett jättestort kort. Som vanligt, i framtiden.) (Tack Jesper för länken.)

Vispa äggvitor och socker till styvt skum. Det är åtta äggvitor vi pratar om, så ta en rejält stor bunke här också.

Vänd ner lite äggviteskum i äggulesmeten så att den blir smidig. Rör ner den smälta chokladen, rör ner lite mer äggvita, sikta ner kakaopulvret, och rör sist ner resten av äggvitorna.

I boken står sedan “bred ut smeten på bakplåtspapper i ett 1.5 cm tjockt lager”. Yeah, right. Nog för att jag inte vispade äggvitorna tills de blev stenhårda, men tillsammans med allting annat blev smeten ganska lös. Inte som sockerkakssmet, men långt ifrån mandelmassa. Dessutom är det väldigt mycket. Alltså fick det bli ett bakplåtspapper i en långpanna istället. Trots att smeten räckte gott och väl ut till alla kanter, blev det minst 1 cm tjockt. Kolla hur mycket smet du får, vilken konsistens du har, och anpassa därefter, helt enkelt.

Sedan gräddas det hela i 180 grader i 15 minuter. Därefter får den kallna på galler. Den var fortfarande ganska mjuk, så jag lät den ligga kvar på bakplåtspappret (förutom då att den i princip satt fast i pappret, så jag fick ta en bred kniv och skära loss den sedan…).

Resultatet blir någonting som påminner om kladdkaka (“nej, för den var god”, enligt en person som inte gillar kladdkakor), fast med en underbar saftighet på grund av mandelmassan. I fredags serverades den skuren i 5×5 cm stora bitar med vaniljglass, men den kan även delas i 2-3 delar och läggas ihop som en tårta med någon kräm. Det som blev över ligger i frysen, så tårtversionen kan nog komma att testas också någon dag.

Läs även andra bloggares åsikter om choklad, böcker, claus meyer nielsen, valrhona, kladdkaka.

pixelstats trackingpixel

April 13th, 2009 Posted by Daniel Brahneborg | Uncategorized | one comment

  • http://www.blogg.aftonbladet.se/251 Linda Mpili

    nej för den var god
    HAHA