Basic personligt

Daniel Brahneborgs blogg

Trevliga pirater

Via Anders Widén såg jag Matilda Ernkrans blogginlägg om varför en småbarnsförälder vill vara med i Piratpartiet. Eller för fildelning, som hon hade missuppfattat det som.

Av 19 kommentarer, eller 20 med den som Anders skrev men som inte finns synlig än, är exakt samtliga helt och hållet hövliga. Några pekar på liknande saker, men det var fascinerande många olika argument som kommentatorerna hade för att själva vara pirater. Exakt ingen kallade Matilda för idiot.

Till skillnad då från en viss Dick och en viss Åsa, för att ta två exempel i närtid. Det är lite intressant. Vi gillar nämligen både varandra, internet, kreativitet och en massa annat.

Läs även andra bloggares åsikter om politik, kärlek, anders widen, matilda ernkrans, piratpartiet.

pixelstats trackingpixel

April 23rd, 2009 Posted by Daniel Brahneborg | blogg | 9 comments

 • Rikard

  Visst är pirater trevliga! Jag hänger med dem hela dagarna och det är vanliga, trevliga människor.

  Jag blir jätteglad att du lyfter fram detta.

  Men det kan finnas en tendens att vara trevlig när man håller med någon och otrevlig när man inte gör det.

  Delvis kan detta förklaras i omognad (piratrörelsen lockar många unga personer) men också det att så många reagerar på samma inlägg och den samlade bilden av alla negativa eller kritiska kommentarer upplevs otrevligt.

  Även om man bara pikar lite grann, så kan många små pikar bli oerhört jobbigt att hantera.

  Jag tror detta fenomen är värt att tänka på. Varje mobbare i en mobbingsituation kanske är tämligen harmlös. Men för den mobbade kan en dag av ständiga smågliringar bli helt omöjlig att hantera.

  Tänk om vi som gillar att kommentera startar en undergroundrörelse att hela tiden stötta och föreslå förbättringar eller alternativa tankesätt? Sprida respekt och kärlek i kommentarerna även hos de vi fullkomligt avfärdar på sakliga eller ideologiska grunder?

  Vad har vi att förlora på det?

  Det har varit oerhört påfrestande att ständigt bemöta inte bara rena sakfel och förutfattade meningar om pirata frågor, utan också att behöva stå tillsvars för enstaka övergrepp eller rent av påhittade anklagelser om “gapiga snåla tjuvar” eller “pöbelmetoder”.

  Men vi har också var och en ett ansvar i att försöka sprida bra vibbar, liksom. Att hålla huvudet kallt.

  Keep up the good work!

 • Daniel Brahneborg

  Men det är ju det jag menar… även de som i sina egna inlägg tycker saker som är 100% tvärtom mot vad piraterna tycker, bemöts i princip alltid vänligt. Det är mest de som börjar med “ni är tjuvar och ska sitta i fängelse på livstid” som kanske inte bemöts med samma kärlek, vilket kanske inte är så underligt. Däremot visade ju Christian Engström häromdagen att det går att vara lugn och vänlig även då. Så jag tror det du vill ha redan finns, även om det ju alltid är bra att påminna sig om det ibland.

 • domze

  Kan ju påpekas att det enbart är kommentarer som godkänns av Matilda som visas, dvs det kan ha funnits 1000 otrevliga kommentarer till men de censurerades. Som min egen, fast jag tycker inte att den var otrevlig.

 • Daniel Brahneborg

  Fast det låtsas jag inte, för det skulle förstöra min fina poäng. :)
  (Men du har helt rätt.)

 • http://www.thomastvivlaren.se Thomas Tvivlaren

  Jag kommenterade på Matildas blogg men det verkar inte ha godkänts. Då jag hittade länken via det här inlägget så kanske du ursäktar att jag Ctrl + V:ar lite här? Här följer kommentaren:

  Hej Matilda,

  Jag tror det är så lätt att du gått på myten som tyvärr ofta propageras om Piratpartiet, dvs vi är snyltare à la “gratis är gott” och är bara intresserade av att “nättjuva” (tack Guillou!) musik, film och böcker eftersom vi per definition ser det som vår plikt att utarma stackars kulturarbetare. Att många av oss varken är finniga, tonåringar glöms bort. Att många av oss kopierar en massa samtidigt som vi dessutom är storkonsumenter av kultur noteras inte heller.

  När jag gick med 2006 så var TPB-razzian bara en avslutande katalysator. Droppen som fick bägaren att rinna över. Som verkande inom IT-området sedan rätt lång tid tillbaka (började ex programmera som 11-åring) så har insikten om vilka fantastiska möjligheter som ligger i digitaltekniken och nyttjandet av Internet funnits länge. Givetvis har också insikten om hur detta även kan missbrukas funnits med i bilden. Exempelvis har det aldrig tidigare varit möjligt att massövervaka ett helt folk vilket nu dessvärre bl.a. manifesterats genom FRA-lagen.

  Min poäng är i varje fall att den som fortfarande tror att Piratpartiet bara handlar om fildelning har en hel del att läsa på. Det rör sig troligtvis inte bara om Piratpartiets politiska program utan även en djupdykning i vad Internet är/hur det fungerar/dess möjligheter (på gott och ont).

  För övrigt var jag partifrände till dig innan 2006. Jag är även förälder till en fantastisk liten dotter. Jag anser därför givetvis att barnomsorg är viktigt men nu är det själva förutsättningen för att vi ens i framtiden ska kunna diskutera barnomsorg eller någon slags verkligt folkförankrad politik som står på spel.

  Den främsta anledningen till att Piratpartiet finns och frodas är att de vi trodde var våra demokratiska representanter de facto inte förstod vad som förväntas av en demokrat. Det duger inte längre att hävda att allt är demokratiskt så länge människor har rösträtt. Hur hanteras människors uppgivenhet inför röstandet? Vi har nu en situation där många, inklusive undertecknad, upplever att det inte spelar någon större roll vad man röstar på. Det blir kattskit oavsett!

  Några konkreta exempel på detta är hur Moderaterna gick till val som Det Nya Arbetarpartiet och gör nu precis vad som helst för att antyda att man ligger i linje med tillfällig opinion. Socialdemokraternas glidning mot det politiska mittenstrecket har varit legio sedan Persson tog över. Man har offrat de tidigare okränkbara käpphästarna skola, vård och omsorg för någon slags uppgivenhetsbaserad och alls inte gräsrotskopplad politik (åtminstone har ingen större intern förankring grundlagts utan det har toppstyrts fram). Kjell-Olof Feldt är ju ex. ökänd för att hata visioner vilket med tanke på vederbörandes pondus inom S är en smula uppseendeväckande mot bakgrund av att S genom historien varit oerhört visionärt.

  Ursäkta att jag svävar ut. Demokratiaspekten är i varje fall fundamental. En sann demokrat, oavsett om vederbörande är för ett tryggt välfärdssamhälle eller ett mer individualistiskt/egoistiskt med ex. lägre skatter (på kort sikt), bör inte med tång ta i förslag som åsidosätter rättssäkerhet som Ipred-lagen eller förslag som omöjliggör/försvårar personlig integritet, brevhemlighet och meddelandeskydd som FRA-lagen eller förslag som ACTA/Telekompaketet/datalagringsdirektivet som – på ren svenska – är rent ut sagt för djävliga av fler skäl än ett. Det är det här som Piratpartiet driver. Det är det här som vi inte bara driver bäst. Vi är det enda parti som aktivt och holistiskt driver frågan demokrati i informationseran. Bra insatser har gjorts även av V och MP men de har nackdelen att de har andra frågor som är deras primära och som vid en regeringsbildning med största sannolikhet kommer att offras för en plats vid det politiska direktionsbordet.

  För övrigt är jag den första att välkomna ett avvecklande av Piratpartiet. När de etablerade partierna förstått det vi – och varje sann demokrat – tar för självklarheter så kommer det att ske…så det är bara att sätta igång! ;)

  Trevlig helg!

 • Daniel Brahneborg

  Thomas: Det enda jag undrar över hur jag ska få betaaaalt för den den kommentaren, men låt gå för den här gången. ;)

 • http://www.thomastvivlaren.se Thomas Tvivlaren

  Med tanke på längden på kommentaren så är det ju du som inkräktar på min upphovsrätt din nättjyyyv! Att det var jag själv som spydde ned kommentarsfältet? Vi upphovsrättsinnehavare är inte så nogräknade vad gäller regler så länge det är våra intressen som räknas…serru! ;)

  Trevlig helg! :)

  Thomas Tvivlarens last blog post..Googlebror ser dig!

 • Rikard

  En tanke slog mig just.

  Piratfrågorna om vilka påföljder, om några alls, fildelningen ska ha, om huruvida avstängning eller andra kraftiga sanktioner ska få sättas in utan domstolsprövning, om nätet ska censureras och på vilken nivå och vem som ska besluta om censuren, om huruvida nätneutraliteten ska få finnas kvar osv väcker uppenbarligen mycket starka känslor.

  Piratbyrån fångar upp många frustrerade kreativa krafter och kanaliserar om dessa i konstruktiv debatt och konstnärliga happenings, Piratpartiet fångar upp frustrationen och kanaliserar om den till politisk aktivism och ren gammelpolitik med parlamentarisk representation som mål.

  Detta är bra och positivt. Men det kokar uppenbarligen över i vissa fall och vissa hackar webbsidor och vandaliserar dessa och vissa låter frustrationen få utlopp i kommentarsfälten och på bloggar. Det är så klart varken snyggt eller konstruktivt men vi verkar vara på rätt väg där, det har du nog rätt i.

  Frågan är vad som händer om vi förlorar slaget om internets. Låt säga att de korporativa krafterna (stora företag i nära samarbete med lagstiftande församlingar) vinner och reglerar sönder internets på allra värsta sätt.

  Låt säga att panikvisionen om “kabel-tv-internet” och godtyckliga avstängningar, fängelsestraff för fildelning och fetcensur slår igenom och renderar internet useless.

  Vart tar massans frustration vägen då? Knappast till prasselpressens insändarsidor eller Internet-användarombudsmannens klagomur (kostar 99 eurocent att maila honom och han har öppet kontorstid)…

  Kanske måste det finnas utlopp någonstans för den ilska och frustration vi ser i de mest extrema kommentarer och hacktivismer. Men sumpar vi internets genom att låta dem (vilka är de och vad vill de?) förstöra vårt internets (ja, vi är många som upplever att internets, det *är* vi!) så vart tar de upprörda känslorna vägen då?

  Det är inte bra om det som av många upplevs som mobbing och vandalism tar sig ut afk… Kanske är det vi just nu bevittnar inget annat än ett tecken i tiden på att klyftan mellan folket, i synnerhet den yngre generationen, och de krafter man upplever som makten – må det vara stora företag, parlamentarikerna eller – hemska tanke – dessa grupper i ohelig allians.

  Utan internets inget Piratparti. Vart går rösterna i protest i så fall undrar jag? Ny “Ny Demokrati”? Eller något ännu värre?

  Varje beslutsfattare med självaktning borde hylla och stötta Piratpartiet i det att det förmår engagera unga upprörda människor med vilja att delta och förändra samhället. Det är en demokratisk kraft till skillnad från många andra alternativ bland småpartierna.

  Värt att fundera på imo.

 • Daniel Brahneborg

  Rikard: Du har en mycket bra poäng. Vad som skulle hända om vi skulle förlora det här vill jag inte tänka på.