Basic personligt

Daniel Brahneborgs blogg

Systemkamera med tillbehör

I höstas började jag kolla efter en ny kamera. Jag hade hittat Canon G11, som ett väldigt kompetent alternativ om man vill kunna ha med sig kameran i jackfickan, eller ha den liggande på bordet bredvid sig utan att den tar upp en halv kvadratmeter. Den får förvisso bättre plats i fickan på min stora vinterjacka än i fickan på mina jeans, men ändå. Den har gott om inställningar för att kunna styra bländare och annat, och ger skarpa och bra bilder. Jag är väldigt nöjd.

Mitt emellan att jag skrev det där första inlägget och faktiskt köpte min G11, drabbades jag av en liten självförtroendekris. Att lägga pengar jag inte hade på en kamera som jag inte tyckte att jag “förtjänade” kändes dumt. Däremot insåg jag redan då att jag förr eller senare nog ville ha en ny systemkamera.

Alltså var det inte så svårt att låta Fredrik övertala mig att vara med på ett “project 365″. Poängen är att man ska ta (minst) en bild varje dag, som man tycker är tillräckligt bra för att kunna läggas ut på en blogg. Jag ligger några veckor efter i publiceringen, men det finns faktiskt bilder från varje dag sedan nyår på min hårddisk nu. Det är onekligen en del “nödmacro” då och då, men jag har ändå haft anledning att ta lite fler experimentella bilder än jag hade gjort annars. Som att försöka fota vattendroppar, leka med panorering, prova en rejäl underexponering, eller för den delen låta kameran fota sig själv. Att ha en flickvän som också gillar att fota, och som gör att man kommer ut på små fotopromenader då och då, är väldigt bra. Jag sa redan i början att jag skulle köpa en ny kamera när jag ansåg att jag hade blivit tillräckligt mycket bättre.

Sedan kommer mamma och tycker att vi ska följa med till Namibia i november. Ett mycket bra tillfälle att ha en bra kamera, helt klart. Jag bestämde mig för att ta med brorsan, som tipsade om Thom Hogans inlägg om “The Big Trip“. Det var två saker där som kändes lite extra i hjärtat när jag läste dem: “just before you leave on The Big Trip is not the time to go out and buy new equipment” och “The Big Trip shouldn’t be justification to upgrade or add to your equipment”. Hoppsan. Jag höll på att göra två av hans favoritfel på en gång. Alltså behövde jag köpa en kamera tidigare än jag tänkt. Förmodligen senast i sommar, så jag skulle ha hösten på mig att lära mig den ordentligt.

Det finns bara två alternativ på märken när det gäller systemkameror. Nikon och Canon. Brorsan har Nikon, så det skulle vara ett praktiskt val. Å andra sidan har jag blivit mer imponerad bildmässigt av Canon, så den känns bättre för mig. Då finns några modeller/serier att välja på.

 1. 1000D. Budgetmodellen. Nej, tack.
 2. 350D-550D. Enormt poppis. Kanske, men jag har alltid upplevt kamerahusen som för små. De passar inte mina händer, det blir för plottrigt.
 3. 30D-50D. Rejälare än serien ovan, med lite vädertätning och bättre specar.
 4. 7D. Bara dyr, fast kul att kunna styra blixtar trådlöst. Jag har min G11 om jag vill filma.
 5. 5D. Troligen läskigt rolig, men ack så dyr.
 6. 1D. Jo, men tjena. när jag får jobb som proffsfotograf, kanske.

I början av veckan fick jag låna en 50D av en kompis, och den är verkligen mysig. Pengar finns på kontot, så nu är mest frågan om att hitta var jag kan få den billigast. Prisjakt finns ju, men via kontakter kanske det går att få ett ännu bättre pris. Jag har kollat lite grand på fotosidan.se och Blocket, men jag vill nog ha en större prisskillnad än en tusenlapp om jag ska köpa något begagnat. Annars köper jag hellre något nytt, så jag får full garanti.

Sedan återstår frågan om objektiv, blixt, stativ osv, men det här inlägget är tillräckligt långt redan.

Läs även andra bloggares åsikter om foto, canon, nikon.

pixelstats trackingpixel

March 27th, 2010 Posted by Daniel Brahneborg | blogg | 4 comments

 • Pingback: Objektiv | Basic personligt

 • http://davidnaylor.org/blog/ David Naylor

  Sitter också i tankar på en 50D … har en 30D just nu och det är en hel del förbättringar som lockar för en mellanskillnad på ett par, tre-fyra tusen.

  De som säljer sina 50D begagnade verkar tyvärr leva i sin egen lilla värld och ignorerar att exempelvis Rajala (som är nya men verkar seriösa) säljer 50D för 7000 jämnt.

  Priserna på Blocket ligger inte sällan högre än Rajalas erbjudande.
  .-= David Naylor´s last blog ..Drag and Drop Attachments in Gmail =-.

 • Daniel Brahneborg

  David: Jag funderade på att köpa en 30D eller 40D ett tag, men 50D verkar så pass mycket bättre att det nog bara skulle vara dumt. Att ha prisbevakning via RSS från prisjakt.nu är synnerligen informativt.

 • Pingback: På jakt efter ett kamerahus | Basic personligt