Basic personligt

Daniel Brahneborgs blogg

Bilder från kronprinsessbröllopet

I ett försök att vara så unika som möjligt så åkte jag, Mia och Anders till city igår. Jag ville testa mitt nya kamerahus (Canon 7D), Mia sin 100mm-glugg, och Anders sitt Namibia-kit.

I början hade jag en 17-40 vidvinkelzoom för att få överblicksbilder, men det blev snabbt astråkigt. Jag kan verkligen inte fota i stan med så kort brännvidd. Att “gå närmare” med vidvinkelgluggen vågar jag helt enkelt inte. Istället bytte jag till en 70-200 telezoom, vilket gjorde allting mycket roligare.

På väg genom Gamla Stan var det ganska många personer med kronor och tiaror av olika slag. Tyvärr blev bilden lite för suddig, eftersom han var på väg bort för snabbt.

Man med krona

Vi gick vidare bort mot Sergels Torg, där jag nog fick världens bästa bild på kortegen. Titta! Ett bakhjul!

Kortege

Efter denna succé gick vi vidare mot Kungsträdgården, för att försöka hinna ikapp dem vid Nybroplan. Utanför NK stod helikopterflottiljens livgren, bland annat den här killen. En av dagens bättre bilder, tycker jag.

Kille ur helikopterflottiljens livgren

Att hinna till Nybroplan i tid blev omöjligt, så vi gick ner till Operan istället. I någon av de fototidningar jag har läst senaste tiden fanns ett tips om att fota publik och folksamlingar från sidan, med fokus på någon enstaka person en liten bit bort. Tycker det blev ganska bra.

Tjej på Strömgatan

Bakom oss kom några poliser på häst. Jag blev glatt förvånad när jag såg lillkillen när jag efteråt bläddrade igenom bilderna. Ibland måste man ha tur också.

Polis på häst

Många hade tiaror, som sagt. En hatt är inget hinder för detta.

Hatt med tiara

Sedan kom då brudparet ut. Tyvärr stod vi lite långt bort.

Brudparet på balkongen

Inzoomat till 100% så ser man faktiskt att det verkligen är Victoria och Boxer-Robert. För att vara handhållet, med drygt 1,5 kg kamera i ena handen rakt uppsträckt (den andra höll jag ovanför displayen så jag kunde se vad tusan jag siktade på), och på 200 mm brännvidd, tycker jag att det är helt ok.

Victoria och Boxer-Robert, 100%

Vissa i publiken var annorlunda utsmyckade än andra. Det lönade sig att ta en extra sekund och låta kameran ligga still och kunna fokusera i lugn och ro innan man kastar sig på avtryckaren.

Tjej med blommor på kinden

Vi började vandra tillbaka genom Gamla Stan, men inte heller här var vi helt ensamna. Äntligen en bild där mängden folk faktiskt syns.

Folk på Riksbron

Framåt Slussen fastnade brorsan på en bild också. Möjligtvis lite rörig bakgrund, men jag tycker att den funkar.

Anders vid Slussen

I början av dagen hade jag och Anders provat hattar, så när jag efteråt såg en ungefär likadan hatt “in the wild” var jag ju tvungen att kasta upp kameran. En aning tur med tajmingen.

Kvinna med hatt

På vägen hem stannade Mia och jag till och fotade lite lammöron och rosbuskar. Här ekade Scott Kelbys röst om att ta sig ner till blommornas höjd och inte fota uppifrån.

Lammöron

Sammanlagt blev det ungefär 300 bilder (fler än Mia, för första gången någonsin), med plats för 50 bilder kvar på kortet (8 GB). Jag behöver helt klart minst ett kort till, för det där känns som lite för liten marginal. Kameran är jag mycket nöjd med, den är precis lagom snabb, avancerad och tung för min smak. Jag kan göra allt jag vill med den, och det finns gott om utrymme att växa och lära sig mer. Telezoomen älskar jag, men vidvinkelzoomen får nog stanna inomhus tills jag lär mig hur jag ska använda den.

Inte för att det blev några närbilder på varken Victoria eller Madeleine (varför fick inte JAG ta den här bilden, t.ex?), men jag är ohyggligt nöjd ändå.

pixelstats trackingpixel

June 20th, 2010 Posted by Daniel Brahneborg | blogg | 4 comments