Basic personligt

Daniel Brahneborgs blogg

Backup hos varandra?

För något år sedan lyckades jag tappa Alldeles För Många Oersättliga Filer, framför allt nästan allt av runt 2 års foton. Det var inte jätteskoj.

Visserligen tar jag backup från min vanliga dator till min server, men eftersom de står i samma lägenhet så är det inte en så bra lösning. Med diskar på 1-2 TB som har överkomlig prislapp och internetanslutningar som faktiskt är lite fart på, skulle jag vilja göra så här:

 1. Jag och Person X köper varsin disk. USB om det funkar i Linux (lite enklare hotswap), annars SATA som dessutom är lite billigare (per GB).
 2. Konton skapas på respektive burk, för ssh-access med den nya hårdisken som loginbibliotek. Med chroot, så blir det ännu bättre.
 3. Jag synkar mina saker till Person X, och Person X synkar till mig.
 4. Ett konto hos dyndns.com gör att domännamnet kan ändras automatiskt när man får en ny IP-adress.
 5. Med crontab kan backuper göras godtyckligt ofta, och med “rsync --bwlimit” kan man hålla nere bandbredden lite grand.

Så, är det någon här som har samma behov, och har lust att vara denna Person X?

pixelstats trackingpixel

June 23rd, 2010 Posted by Daniel Brahneborg | blogg | 4 comments

 • http://www.carlbomfoto.se Danne (@dcarlbom)

  Ett annat vettigt tips är att slanta $25 per år för ett Pro Account hos Flickr där du inte bara får obegränsat med utrymme att ladda upp dina bilder (helt privat om så önskas) utan du får även tillgång till dina bilder från vilket uppkopplad dator som helst över hela världen om du behöver komma åt dem.

  Jag använder själv Flickr Uploader för att tanka upp i batch, fungerar klockrent.

  Jag har förutom bilderna sparade i molnet även dubbla kopior på dem hemma samt de viktigaste utbrända på skivor lagrade på annan plats.

 • Daniel Brahneborg

  Det kan ju vara en variant, men jag vill ha någonting som kan skötas i bakgrunden. Jag är alldeles för lat för att orka med manuellt pillande.

 • http://www.texasswede.com Karl-Henry

  Carbonite (obegränsad lagring av alla sorters filer för $54/år) är en annan lösning. Dock finns inge klient för Linux, bara Windows och MacOS.

 • Daniel Brahneborg

  Karl-Henry: Tack för tipset!