Basic personligt

Daniel Brahneborgs blogg

“Raps & Smör”

På Ica idag så föll min blick på en flaska som det stod “Raps & Smör” på. Eftersom jag är lite petig med vilket fett jag får i mig blev jag lite nyfiken. Vid en närmare observation stod det “flytande blandning av raps & smörolja”, fast “flytande blandning av” och “olja” var knappt hälften så stort som “raps & smör”. Fult.

En titt i ingredienslistan: rapsolja 70%, vatten, smörolja 8%, salt, härdad rapsolja 1,4%, emulgeringsmedel, och lite annat skräp. Väldigt fult. Den där flaskan kommer inte komma i närheten av ett kylskåp som jag har någon kontroll över, den saken är klar.

Själv köper jag numera bara Arlas “koncentrerat smör” från Daglivs och ren kokosolja. Smöret är underbart, och kokosoljan fantastisk. Det är skoj att steka i smör som inte ger ifrån sig en massa bränt protein när det blir varmt, och stekytan när man steker i den helt smakfria kokosoljan kan komma från vilken uppslagsbok som helst på “maillardreaktion“. Fantastiskt brun och vacker.

Att inte vara fettskrämd gör att jag kan äta massa goda animaliska fetter, och veta att det bara gör mig mätt, ger mig stabilt blodsocker, förbättrar mina kolesterolvärden (vad de nu ligger på, jag ska kolla upp dem vilken dag som helst, mest bara “för att”), förmodligen minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar, alzheimers och cancer, och, vilket är minst lika viktigt, drar fram alla goda smakämnen i maten. Att fettet då kostar några kronor mer än margarin och vegetabiliska oljor vars omega-3 inte ens kan tillgodogöras av människor, gör faktiskt ingenting.

pixelstats trackingpixel

June 24th, 2010 Posted by Daniel Brahneborg | blogg | 15 comments

 • http://isterister.wordpress.com Ninja Ister

  Jag har också gått över till riktiga fetter – margarin är bannlyst i mitt hem!

 • Daniel Brahneborg

  Men jisses, jag har ju knappt hunnit publicera det här inlägget! Ninjor är blixtsnabba!

 • http://isterister.wordpress.com Ninja Ister

  Jepp, Ninjor läser snabbare än blixten och skriver ännu snabbare!

 • http://svavavalkyrie.wordpress.com Svava

  kokos alltså? är det bra? varför då?

 • Daniel Brahneborg

  Ja, rent kokosfett. Det ska tydligen vara nyttigt enligt de diskussioner jag har sett hos kostdoktorn.se. Varför, kommer jag inte ihåg exakt. Men tydligen var det bra och rena fetter med bra värmeegenskaper och vad det nu var. Jag nöjde mig med att lagra “kokosolja = bra” i huvudet. :)

 • http://nef.teflonminne.se nef

  Tur att ni är överens, för andra går det så här. :)

 • Daniel Brahneborg

  nef: Jisses. Å andra sidan… när jag och exet var hos hennes föräldrar ett par dagar för några år sedan, hade de bara flytande margarin hemma. Det tog inte många timmar förrän vi stack till affären och köpte ett paket smör. :)

 • http://nef.teflonminne.se nef

  Hehe. Hos mina föräldrar hittar man bara smör, eller vegetabilska oljor. Ett litet höganäskrus med smör står alltid bredvid kylen så att man ska kunna bre sin smörgås med riktigt smör.

  Folk som kör “Bregott” för smakens skull förstår jag mig dock inte på, för detta margarin är lika svårbrett som smör när det är kyskåpskallt. Till macor blir det faktiskt “Lätta” härhemma.

  För egen del så föredrar jag smaken av smör, men plånboken tillåter det inte så det får bli Milda Culiness till matalgningn vilket nog är det närmaste man kan komma smörsmaken och -doften på margarinfronten. Fast mest så använder jag faktiskt olivolja. Eller majsolja om jag inte vill ha olivoljans distinkta smak. Fast ska jag vara ärlig så blir det oftast 50/50 av margarin och olja för det mesta som ska stekas.

  Hälsoaspekten finns inte med i mina val–endast smak, funktion och vad plånboken tillåter. *ducka*

 • Mållgan

  Fettskrämd är ju just vad du verkar vara!

 • Daniel Brahneborg

  nef: Dina föräldrar verkar bra. :) Bregott är förresten smör+olja, inte margarin. Det är därför det ändrar färg under året. Bara det får stå framme några minuter tycker jag att det är fullt bredbart. Numera får jag kväljningar av margarindoften. :)

  Asch, du behöver inte ducka. Folk får äta vad de vill. Däremot tycker jag att det är tragiskt med folk som äter margarin istället för smör för att det tror att det är nyttigare (eller undviker fett helt och hållet, vilket är ännu dummare), och i det närmaste kriminellt att tvinga dagisbarn att äta margarin trots att deras föräldrar vill skicka med riktigt smör, som i vad-det-nu-var-för-någon-stad nyligen.

  Mållgan: Fettskrämd? Nej, knappast. Däremot föredrar jag naturlig mat, eftersom jag är övertygad över att min kropp mår bättre av det. Det jag är rädd för är snarare mängden högprocessat skräp som matindustrin försöker proppa i oss, och hur lurade SLV är som går i deras ledband, samtidigt som befolkningen blir allt fetare och sjukare.

 • http://isterister.wordpress.com Ninja Ister

  Lite om kokosolja här
  http://www.forumfrisk.se/kost/index.asp?g=2&r=36

  Jag använder kokosolja ffa till godis – till ischoklad – på det viset får jag i mig mycket bra fetter.

  http://isterister.wordpress.com/2009/09/22/ischoklad-i-muffinsformar/ (recept på nyttig ischoklad).

 • http://receptomaten.blogspot.com @Receptomaten

  Nu är jag nyfiken, så nyfiken att jag skrev av mig själv i ärendet också!
  http://receptomaten.blogspot.com/2010/06/hur-steker-du-i-smor-eller-olja-eller-i.html

 • Daniel Brahneborg

  Receptomaten: Nyfikenhet är bra. :)

 • Flaskorm

  Daniel: Bregott är smör, olja och vatten. Margarin är olja och vatten (och kanske lite smör för smakens skull).

 • Daniel Brahneborg

  Flaskorm: Att säga att margarin är “olja och vatten” är lika meningslöst som att säga att bilar drivs genom att man eldar upp djur. Det sker _några_ kemiska steg på vägen från vad som möjligtvis kan vara en vettig olja, till det miserabla skräp som är margarin.