Basic personligt

Daniel Brahneborgs blogg

Boken “Matrevolutionen” var jobbig

Sisådär, nu har jag nästan läst ut Kostdoktorns bok “Matrevolutionen“, den där nya boken om LCHF som säljer som smör. Som smör börjar säljas nu alltså, eftersom det är allt fler som äter LCHF (skämt snott från Kostdoktorns kommentarfält).

Till att börja med är den både informativ med en diger referenslista på slutet, lättläst och trevlig. Även om jag visste redan innan att LCHF inte var någonting som Annika Dahlqvist hittade på för några år sedan, var det en hel del nytt. Det är trevligt att veta att det trots allt finns ganska gott om studier som visar överlägsenheten på lågkolhydratkost. Förutom att vikten blir bättre, får man ju dessutom bättre blodvärden och sänkt risk för en hel bunt med sjukdomar.

Ändå känner jag nästan bara frustration och sorg, mer för varje kapitel jag läser, eftersom det är så mycket som får mig att tänka på mormor, och hennes sista år. Hon åt potatis varje dag, bröd till varje måltid, ofta med lite (lätt)öl som måltidsdryck. Frukt till efterrätt. Fikabröd lite då och då. Alldeles för många i släkten försökte, tyvärr med gott resultat, få henne att använda fettsnålare produkter. Det var ju det som alla trodde var nyttigt.

Resultaten kom som ett brev på posten. Övervikt, stelhet och värk, diabetes, tabletter i perversa mängder (där hälften av dem var till för att minska bieffekterna av den andra hälften). Till slut även det som på sätt och vis tog hennes liv, cancer.

Tänk om man hade vetat då det man vet nu! Kanske ännu hellre redan på 80-talet, då problemen började på allvar. Allt det hon åt är saker som nu har visat sig ha en större eller mindre koppling till ett eller flera av de besvär hon fick. Visserligen kan man självklart inte hålla sig garanterat fri från cancer genom att äta LCHF, men ju mer socker och vitt mjöl, desto större är risken. Liksom för de andra problemen.

Det går ju inte att låta bli att fundera över vad som hade kunnat hända om man hade fått ändra om i kosten redan då. Hur mycket lidande hade hon kunnat slippa? Hur många fler år hade hon kunnat leva? Kanske tillräckligt för att i alla fall få träffa sina barnbarnsbarn? Det går ju inte att veta, men det känns verkligen i hjärtat när det hon åt var topplistan på vad man inte bör äta, och man vet att hon skulle fått alla “rätt” även på de sjukdomar som är kopplade till just den kosten.

Eftersom det även finns genetiska faktorer för cancer, diabetes osv, blir jag ännu mer motiverad nu att fortsätta äta sådan här “extremkost”. Dvs kött, fisk, fågel, ägg, smör och lite grönsaker. Ja, det är verkligen jätteläskigt, och jätteextremt. Öh, INTE. Riktig mat, kallas det.

Samtidigt som jag också undrar hur många människor, både de i min närhet och andra, som skulle slippa en del av sina besvär och må allmänt bättre, av en kolhydratsnålare och mer fettrik kost. Den är inte något undermedel som botar allt, men i vilket fall som helst så fixar den jäkligt mycket mer än bara vågens siffror.

Oh, en liten sak till. Säger någon “om jag äter mer fett så blir jag ju fet” en gång till, kommer jag få slaganfall. Fucking Prova Först, mkay? Själv låter jag bli grönsaker eftersom man ju självklart blir grön av dem, och det vill jag ju inte.

pixelstats trackingpixel

January 15th, 2011 Posted by Daniel Brahneborg | blogg | 24 comments

 • Ninja Ister

  Jag blir mätt av mättat fett.

  *fnissar*

 • Ninja Ister

  Jag blir mätt av mättat fett.

  *fnissar*

 • http://blogg.ricercar.se/basic Daniel Brahneborg

  Precis! Det är ju ungefär det enda som händer. Vilket vi vet, vi som faktiskt har provat.

 • Ninja Ister

  Och du minns att jag var en sann förespråkare för tallriksmodellen och fysisk aktivitet för ett par år sedan som det enda hållbara sättet att gå ner i vikt. Jag trodde helt och hållet på det. Jag har haft fel! *ryser*

 • http://blogg.ricercar.se/basic Daniel Brahneborg

  Ja, men det var du ju inte direkt ensam om. Det var inte så många år sedan jag själv tillhörde gänget som försökte “ta vispgrädden från mormor”, som en kokbok då hade som undertitel. Vilket bara gör det ännu värre.

 • Pingback: Fler reaktioner på Matrevolutionen | Kostdoktorn.se

 • Siffe

  Jag förstår dina tankegångar. Vi är nog många som funderar på hur nära och käras “öden” hade kunnat se ut om de bara fått rätt kostråd. Själv funderar jag mycket på min morfar som dog 1982 (tror jag det var), när jag var ett år. Han var en vältränad gymnast och dog knall och fall på cykeln ute på gatan. Han hade typ 2 diabetes och hjärtat gav upp.
  Tänk om…ja, man kan ju vända och vrida på det hur mycket som helst (och han hade väl kunnat bli sjuk ändå). Det viktiga är nu att nu sätta ner foten så att fler får uppleva barnbarn och barnbarns barn.

 • B-Moll

  Glöm mormor och var glad över att du kan skriva en barnbok i ämnet åt hennes barnbarn istället.

 • http://blogg.ricercar.se/basic Daniel Brahneborg

  Ja, i mitt fall rör det sig ju ändå bara om en enskild person. Ibland undrar jag hur det skulle kännas att sitta som chef på SLV eller nåt, och till slut inse att man har lett massvis med människor till sjukdom och död. När den kostförändring man har drivit igenom baseras på precis inga bevis alls. Att man själv kan ha ätit lite puckat är ju en sak, men att förmodligen ha orsakat så stora besvär för både barn och gamla under flera decennier… Ouch.

  Men visst, att äta bättre själv och visa människorna runt omkring en hur mycket bättre man mår, är nog det viktigaste just nu.

 • http://miaisageek.wordpress.com/ Mia*

  Det lite tråkiga är ju att det inte fungerar likadant för (eller säger man på?) alla. Som du mycket väl vet. Jag, som har massor att undvara, tappar ju inte alls kilon så som du, och tydligen många andra, gör. Så jag skulle, baserat på egen erfarenhet, inte påstå att LCHF (ens) fixar vågens siffror. Men jag tror att det är bra ändå, att undvika kolhydrater – vilket blir oändligt mycket lättare när man äter sig mätt på fett.

 • http://blogg.ricercar.se/basic Daniel Brahneborg

  Nej, det är lite skumt att det för vissa personer (för du är inte HELT ensam) inte händer så mycket där. Men å andra sidan kanske riskerna för diverse sjukdomar går ner, och det är ju inte fy skam. Jag väger ju hellre 150 kg och är pigg och fri från diabetes och annat, än väger hälften och dör innan jag blir pensionär. Om nu det är alternativen, alltså.

 • Elisabeth

  Både härligt och lite sorglig kommentar.Ja, tänk om vi hade vetat…….

 • http://blogg.ricercar.se/basic Daniel Brahneborg

  Tack. :)
  Men som sagt, huvudsaken nu är ju de som fortfarande lever, får fortsätta med det.

 • http://twitter.com/Annifey Anna Bergqvist

  Jag har verkligen försökt att bli sötare av sött men sanningen att säga så blev jag mest fet :)

  Jag upplever också en enorm frustration ju mer jag läser på och ju mer hälsovinster jag får.

  Själv medicinerade jag förr mot ledvärk, depression, migrän och magkatarr -dagligen. Idag är enda piller jag äter omega-3 och d-vitamin :)

  De som börjar tjafsa med mig om eventuella “långsiktiga effekter” av LCHF får gärna läsa bipacksedlarna till alla de mediciner jag var hänvisad till förr och de som tror att DET var en hållbar livsstil ger jag upp om :)

 • http://blogg.ricercar.se/basic Daniel Brahneborg

  Och inte har jag blivit mer solbränt brun av all choklad heller. Underligt. Jag som jobbar så hårt för det!

  Med fettsnål kost VET vi vad som händer: garanterad katastrof. Oavsett vad som händer med kroppen på LCHF-kost så kan det knappast vara sämre. Speciellt inte om man dessutom mår bättre under tiden. Att slippa så många piller antyder ju att kroppen förmodligen trivs ganska bra med den kosten.

 • Pingback: More reactions to Matrevolutionen | Lose Weight

 • Anonymous

  Faktum är att när jag åt grönsaker och var vegetarian, så var jag väldigt fet. Sedan när jag började äta fett så blev jag helt grön i själ och hjärta. Nu när vi räddat oss själva från sjukdom och handikapp så är det viktigt att vi kräver att det finns grönbeteskött i affärerna och mejeriprodukter som inte är förstörda av tekniska processer.

 • http://blogg.ricercar.se/basic Daniel Brahneborg

  Ja, att äta kött är ju miljömässigt mycket bättre. Men, det gäller ju då att det är grönbeteskött, som sagt.

 • Anonymous

  Vet redan en hel del om kost och näring,en av mina stora intressen,denna bok är för mig som en deckare,vill veta mer,mer och mer,
  Tack till Andreas för att han har skrivit den,
  Om alla överviktiga hade läst den hade köerna till by pass minskat,
  Är det inte sorgligt att många av bekvämlighet tar den kortaste vägen, istället för mer kunskap.
  HOppas att snart händer något,att man slutar smörja oss medborgare med en massa felaktiga reklam,artiklar om bantning etc.
  Tänk att vi lever i välfärd som aldrig förr,men är så sjuka som aldrig för.Hur många går i väggen i de mindre utvecklade länder?
  Har varit mycket i Asien men har sett nästan inga överviktiga människor.

 • http://blogg.ricercar.se/basic Daniel Brahneborg

  Det är absolut ett bra steg om fler läser den här boken, eller andra i samma ämne.
  Dessutom hoppas jag att dietisterna kommer in på banan någon gång, innan de har kört ännu fler diabetiker i graven.

 • Anonymous

  Tack,
  tyvärr allt snurrar runt pegar,ju sjukare Vi är dessto mer piller som i sin tur ger biverkningar som skall åtgärdas med mer piller-vinst för Pharmeceutika.
  Människor förlitar sig blind på läkare och det läkar säger är helig.Specielt de äldre vågar inte alltid ifrågasätta.
  Så om Vi använde sund förnuft och börrjade äta rätt sjukhusen hade varit halv tomma.
  VI ÄR VAD VI ÄTER

  Alexandra

 • Max

  En släkting till mig levde på gröt och bröd hela livet han dog 97 år gammal när han blev påkörd av en bil under en av sina promenader. Tror inte att man ska generalisera alltför mycket. Jag äter fett, socker och kolisar. Slinker ner godis nästan var dag och jag är varken sjuk eller fet. Skulle snarare beskriva mig som slank och vältränad. Min uppfattning är att olika människor mår bra av olika saker och LCHF är nog främst för personer med övervikt och sjukdomar som diabetes. För gemene man räcker det med att ta bort vitt mjöl och socker samt sluta med halvfabrikat och äta riktigt fett. Folk blir så saliga i sin tro. Ena stunden ska man trycka 8 skivor bröd om dagen, andra ska man äta en halv bytta smör. Ta till er det fina svenska ordet “lagom”:)

 • http://blogg.ricercar.se/basic Daniel Brahneborg

  Det finns personer som har rökt hela livet med ändå blivit 100 år gamla. Det betyder inte att rökning är ofarligt.

  Visserligen är LCHF viktigast för personer med övervikt och diabetes, men det är ju onödigt att vänta tills kroppen redan är skadad. Dessutom ger alla andra fördelar, framför allt att man slipper bli hungrig på grund av blodsockerfall, att det är väl värt att pröva för alla som vill må bra. Men visst, att minimera vitt mjöl och socker är ju det viktigaste, liksom att undvika margarin och lightprodukter. Kan vi få majoriteten av befolkningen bara så långt, så skulle mycket vara vunnet.

  Det är väl inte så konstigt att folk blir “saliga” av LCHF? Tänk dig själv att ha ätit enligt dietisternas kostråd och bara blivit tjockare och sjukare. Sedan hittar du LCHF, tappar alla överviktskilon, slipper diabetesmedicin, sover bättre, och blir pigg och full av energi så att du måste börja träna för att du helt enkelt inte kan sitta still. Då är det ju ganska naturligt att man får lite wow-känsla.

  Skillnaden mellan råden att äta 8 skivor bröd om dagen en matsked (inte en bytta) smör till sin biff, är att för det senare finns det studier sedan minst 150 år tillbaka. För SLV-kost finns ingenting.

 • Pingback: Matrevolutionen – Andreas Eedenfeldt | Den lilla boklådan