Basic personligt

Daniel Brahneborgs blogg

Spannmålsfri söndag

Eftersom jag inte tror på vegetarisk mat, tänkte jag lansera min egen version av att äta lite nyttigare och mer miljövänligt: spannmålsfri söndag.

Det hela grundar sig i konceptet Peak Oil. Enligt de siffror och grafer jag har sett, hittas sedan ett antal år tillbaka hela tiden mindre mängd ny olja, som i sin tur blir dyrare och svårare att få upp. Mängden upptagen olja är därför numera långsamt sjunkande. Samtidigt ökar förbrukningen av olja, framför allt i de länder som nu exporterar olja. Om ett par decennier, kommer det därför förmodligen inte finnas någon olja kvar att importera för oss andra.

Vad har det här att göra med spannmål? Jo, spannmål kräver stora mängder fossilt bränsle för att produceras. Dels ska det sås, gödslas och skördas, men dessutom krävs olja för att skapa gödslet (googla t.ex. på NPK, dvs kväve – fosfor – kalcium). Utan fossilt bränsle, finns därför inget spannmål. Även om det då skulle finnas lite olja kvar i Saudiarabien, är det inte ett jättebra land att odla spannmål i. Alltså kan man lika gärna redan nu börja fundera på vad man ska äta istället. Övergången kommer gå långsamt, men att föda upp en hållbar djurstam som är tillräckligt stor är inte gjort på en pisskvart.

Dessutom finns det hälsoskäl att låta bli att äta spannmål. Till att börja med slipper man blodsockerhöjningen (som sedan ger otrevligt blodsockerfall) och den efterföljande insulinutsöndringen (som stimulerar fettinlagring och annat som inte är så önskvärt), men det verkar även finnas ett gäng sjukdomar kopplade till just spannmål. Homo sapiens har ätit djur i ett par miljoner hundra tusen år och spannmål i kanske tio tusen, du kan ju fundera själv på vad vi evolutionärt är bäst anpassade för.

Det går att äta ägg, kött, fisk och kyckling istället. Inga problem. Lägg till ett undvikande av socker och ett begränsande av rotfrukter och ersätt den återstående energin med bra fetter, så har man ungefär LCHF. Inget konstigt. Ren och högst normal mat.

Problemet är dock det där med kött och kyckling, och därmed också mjölkprodukter och ägg. De äter nämligen också spannmål, eftersom de då växer mycket snabbare än om de äter gräs och insekter, som ju är deras mer normala föda (läs den där meningen igen, och fundera på vad det därför kan tänkas göra med människor). Finns det inget spannmål till oss, finns inte heller något spannmål till djuren. Alltså får man börja leta upp produkter från gräsbetesdjur istället, och det är här det börjar bli intressant. Djur som äter rätt föda mår nämligen bättre och ger godare och nyttigare kött, med högre fetthalt med bättre omega-balans.

Nötkött från gräsbetesdjur är någorlunda enkelt att få tag i. Själva har vi köpt kött från Karlsson & Elner som levererar till dörren i Stockholm, och blev supernöjda. Det finns fler ställen, det är bara att googla. Det var till och med billigare än motsvarande delar skulle ha varit i affären.

Även andra djur går att få tag i, även om det ibland krävs lite kontakter. Mjölkprodukter då? Hjordnäras saker är helt från gräsbetesdjur, men finns inte på så många ställen (dock på Daglivs i Stockholm, bland annat). Det finns säkert fler. Hjordnära har dock inget smör, men det går ju enkelt att göra själv av deras grädde.

Gräsbetande kycklingar och ägg har jag dock sämre koll på, men tips emottages tacksamt. Tydligen har Bosarp sådana kycklingar, vilka säljs lite överallt.

Med fler djur som är ute i naturen och gör sina behov, återförs mer näring tillbaka till naturen, och därmed minskar kraven på ytterligare gödsling. I en värld där konstgödsel inte längre kan produceras, är det här en bra sak.

Som resultat mår jorden bättre, djuren mår bättre, och vi människor mår bättre. Bra, eller hur?

Edit: Homo sapiens har tydligen bara funnits i 200-250 tusen år, även om det var lite oklart från wikipediasidan hur långt bakåt vårt matsmältningssystem har funnits. Lade till Bosarp.

pixelstats trackingpixel

January 7th, 2012 Posted by Daniel Brahneborg | blogg | 6 comments

 • http://www.facebook.com/people/Linda-Mpili/863210614 Linda Mpili

  Vad säger du om det här med rött kött? Jag tror jag mår bättre av fisk och kyckling än för mycket rött. Men har inte researchat tillräckligt för att se om jag inbillar mig. 

 • http://blogg.ricercar.se/basic Daniel Brahneborg

  Rött kött är godare än hårdstekt, och innehåller förmodligen mer nyttigt fett. Klar win-win ur mitt perspektiv.

  De studier som sägs visa att rött kött ska ge cancer har såvitt jag har förstått det kommit fram till det genom att slå ihop rött kött med de sämsta charkuterierna. De “vet” ju redan att det är farligt.

  Sedan kan man ju som enskild person ha bättre eller sämre bakterieflora för att ta hand om olika sorters djur i magen, men det får man ju experimentera fram själv. Fläsk verkar onekligen knepigt för flera, djur som ko och älg verkar mer ofarligt.

 • http://www.facebook.com/people/Linda-Mpili/863210614 Linda Mpili

  Nu har jag läst samma inlägg flera gånger. Visserligen är de roliga, men jag önskar att du bloggar liiiiite oftare.
  Okeeeeeeeeeeeej?
  Bra!

 • http://blogg.ricercar.se/basic Daniel Brahneborg

  Jag ska jobba på saken. :)

 • Kalaspuff

  Gröna Gårdar är bra, men de har inte kyckling och ägg vad jag vet. Jag har egna höns, har man möjlighet att ha det så är det värt det på alla sätt och vis.
  Något väldigt idiotiskt är hur samhällen byggs upp kring några få saker som tex spannmål och olja. Det ska knappt få finnas några alternativ. Nej, mångfald är bra i de flesta fall.

 • http://blogg.ricercar.se/basic Daniel Brahneborg

  Ja, fokuset på spannmål blir ganska bisarrt när man på det här sättet försöker klara sig undan det, om än bara någon dag i veckan.

  Tack för tipset om Gröna Gårdar, jag la till dem på spannmålsfri-bloggen:

  http://blogg.ricercar.se/grainfree/produkter/