Basic personligt

Daniel Brahneborgs blogg

Fotokurs 1, träff 3

Den tredje träffen handlade om fokus.

En stor bländare, dvs litet f-tal, ger kort skärpedjup. Dessutom blir skärpedjupet kortare ju närmare objektet är. Omvänt så ger en liten bländare och långt avstånd ett långt skärpedjup, men eftersom öppningen är liten, krävs det mycket ljus.

Sedan gick vi igenom de olika fokusmetoderna, framför allt One Shot och Servo. Servo är framför allt användbart när objektet rör sig mot eller bort från kameran. Kombinationsläget där kameran automatiskt växlar mellan dessa verkar fungera relativt dåligt, så det är bättre att välja läge explicit.

Vi pratade lite om kamerans fokuspunkter. Visserligen kan man ju alltid fokusera med centrumpunkten och sedan vrida kameran, men det funkar dåligt när man t.ex. fotograferar macro, eftersom vridningen ändrar avståndet mellan sensorn och objektet. Med ett skärpedjup på kanske någon mm, har det här en stor effekt.

Om man använder spotmätning, dvs ljusmätning som ger mest betydelse till en viss punkt, är det just den valda fokuspunkten som används som centrum. Själv använder jag nästan alltid matrixmätning, och spotmätning i de fall då det är väldigt stora kontraster i det jag vill fotografera. fast det går ju alltid att justera med exponeringskompensationen.

Veckans övning var att fotografera ett par skor, och försöka få någon historia av det hela. Jag köpte min GX1 den här veckan, så jag plockade fram ett par skor som jag hade till jobbet en dag när jag skulle iväg på middag i kostym och sånt. Väl framme, började sulorna gå sönder. Innan middagen fick jag därför ta på mig de öppna sandaler som jag brukar ha på kontoret, och köpa ett par nya skor. Kändes jättebra att gå omkring i kostym och sandaler… Så mycket story blev det tyvärr inte av bilden däremot.

pixelstats trackingpixel

March 26th, 2012 Posted by Daniel Brahneborg | blogg | no comments