Basic personligt

Daniel Brahneborgs blogg

Exjobb på gång

Eftersom jag inte tänkte skriva någon roman i november, dök tanken upp om att faktiskt skriva ett exjobb. Det vore ju kul att få ut en examen till slut. Jag hittade ett kontaktformulär på universitetet, och frågade vad som gällde.

I praktiken fanns bara två alternativ. Antingen gör jag klart ett exjobb på 30 poäng (dvs en termin), och får då ut en magisterexamen i datavetenskap, eller så gör jag ett på bara 15 poäng, och får då en kandidatexamen. Nu när jag faktiskt har en massa poäng verkar det ju onödigt att gå omvägen via en kandidat.

Tyvärr blev det strul med de poäng i finska som jag tog, så eventuellt kan jag inte tillgodoräkna mig dem. I så fall lutar det åt en kurs i teckenspråk i vår, så kan jag få friska upp de kunskaperna lite grand, och få tillräckligt med totalpoäng. Det blev lite stressigt, för anmälningstiden till kurserna i vår går ut den 15:e oktober.

Ett annat besvär är att för att den där magisterexamen måste tas ut innan sista juni 2015, efter det är det kandidat som gäller. Med en sådan så måste man göra ett exjobb till för att få en magister. Ett exjobb nu med en gång eller två exjobb typ när som helst, alltså. Dessutom skulle jag då eventuellt behöva komplettera för att få rätt antal poäng på rätt nivå. Det räckte visst inte längre med att poängen var inom huvudområdet, dessutom skulle tillräckligt många av dem vara på “avancerad nivå”. Det hela kändes bara besvärligt, så jag har inte undersökt kandidatspåret mer.

Det exjobb som jag började på en gång i tiden vet jag inte ens var det finns längre. Dessutom är frågeställningen numera irrelevant, verktygen finns inte längre, och all text måste ändå skrivas om från början. Jag kom på en helt annan sak jag skulle vilja undersöka, och mailade ett förslag till han som skulle vara min handledare. Han tyckte det var klockrent, med både rätt nivå och omfattning. De aspekter jag ville undersöka visade tydligen att jag varit ute i verkligheten ett tag, för de låg på en helt annan nivå än vad rookiesarna brukar få ur sig. Se där, 20 års yrkeserfarenhet, varav drygt hälften inom precis det område jag tänkte skriva om, satte visst sina spår.

Ett git-repository är skapat så jag kan hålla koll på källkoden, och i Scrivener ligger ett dokument med massa rubriker och anteckningar med det jag kommit på hittills. Hörlurarna är på, och nespressoförrådet långt ifrån tomt. Nu återstår att se om min hypotes stämmer…

Ok, go!

pixelstats trackingpixel

October 1st, 2014 Posted by Daniel Brahneborg | blogg | 3 comments

  • http://arneevertsson.blogspot.com/ Arne Evertsson

    Kom igen nu. Exjobb är inget som man bara går och skriver klart. Man måste vara stolt över sin ofärdiga uppsats, och över omdömet “för kort bakgrundskapitel” och allt det där. Näru, inget sånt för mig.

  • Fredrik Forsberg

    Lycka till! :D

  • http://blogg.ricercar.se/basic Daniel Brahneborg

    Tack!