Basic personligt

Daniel Brahneborgs blogg

Språkkurs?

Jag skulle gärna vilja kunna prata fler språk, och sedan en tid tillbaka står tyska högst upp på önskelistan. Visserligen läste jag det i två år i gymnasiet, men de kunskaperna är borta sedan länge. Inte för att jag vet när jag ska ha tid med att lära mig ett nytt språk, men det är ett annat problem.

Den större frågan är om det går att hitta en lämplig kurs/metod/program/app överhuvudtaget. På gymnasiet var det ett fokus på grammatik på full OCD-nivå, och med ett dåligt detaljminne gick det därför inte så bra. Jag provade programmet Rosetta Stone ett tag, men utan tillräckligt perfekt uttal och annat kom jag inte så långt.

Visst, jag förstår också att en viss nivå av korrekt grammatik behövs förr eller senare. Men kan det inte få vänta lite? Det går att förstå mänskliga språk även med ganska stora fel i ordföljd, böjningar osv. Efter tillräckligt många meningar är jag övertygad om att det där reder ut sig ändå, eftersom man då får en rejäl databas med fraser att hämta uttryck från. Ett ex lärde sig skillnaden på “en plan” och “ett plan” via filmerna om Jönssonligan. Inga “durch für gegen”-ramsor necessary. Antalet situationer där det inte går att lista ut av sammanhanget vad som menas när enbart grammatiken är lite skev, känns väldigt begränsat. Det går alltid att fråga i så fall.

Om mitt mål till att börja med helt enkelt är att kunna turista på ett vettigt sätt i ett tyskspråkigt land utan att behöva använda sambon som tolk, inte att jobba som korrekturläsare på Die Welt, vart vänder jag mig då? Det går ju alltid att flytta till typ Berlin och köra “French Café” (eller i det här fallet kanske German Bierstube)-metoden, men det känns lite onödigt besvärligt.

pixelstats trackingpixel

August 31st, 2016 Posted by Daniel Brahneborg | blogg | no comments