Spannmålsfri Söndag

Just another ricercar.se blogs weblog

Gräsbetat är bra för hjärnan

Att fisk är bra för hjärnan är en klassiker. I boken “Hjärnkoll på maten” fick jag äntligen en förklaring till vad det beror på. I fet fisk som lax och makrill finns nämligen långkedjigt fett som omega-3. Hjärnan gillar långkedjigt fett, och består till stor del av sådant. Eventuellt kan det ge visst skydd mot hjärt- och kärlsjukdomar, men framför allt verkar det nu även dyka upp studier som visar att det också ger skydd mot alzheimer och diverse andra neurologiska sjukdomar. Dessutom gav ett större intag av omega-3 bättre studieresultat enligt boken ovan.

Andra ställen där det finns gott om omega-3-fett är i kött hos gräsbetande djur, och i ägg från gräsbetande höns (ok, det hönsen gör kanske inte kallas för att “beta”). Det finns dessutom i vilt, vilket inte är så konstigt, eftersom det inte är så många vilda djur som odlar egen spannmål att äta (de äter ju av naturliga skäl sådant som växer av sig själv), samt i lamm.

Fettet i industrikött är både i mindre andel i relation till köttet, och har mindre andel långkedjigt fett.

Om djuren äter sin naturliga föda skapar de istället både naturlig gödsel till jorden och optimalt nyttig mat till människor. Det är inte utan att jag tycker att det är lite vackert.

pixelstats trackingpixel

January 20th, 2012 Posted by Daniel Brahneborg | Uncategorized | no comments

No Comments »

No comments yet.

Leave a comment

Please leave these two fields as-is:

Protected by Invisible Defender. Showed 403 to 115 bad guys.